| 

Postal sem podjetnik

Poznate možnost odkupa terjatev?

Poznate možnost odkupa terjatev?

30.07.2015 ob 10:45

V današnjem času se glede na razmere v gospodarstvu vse bolj pogosto dogaja, da kupci ne poravnajo dolgov v določenem roku, zaradi česar podjetje trpi za pomanjkanjem denarnih sredstev. Te neplačane terjatve pa vplivajo na samo poslovanje podjetja, negativno tudi vplivajo na razvoj in rast podjetja.

Če podjetje, ki terja denar od kupca, ne more čakati, da mu kupec vrne denar v daljšem času, ima možnost, da se odloči za odkup zapadlih terjatev, pri t.i. agencijah – faktoring hišah – ki se ukvarjajo s tem. Dobro je, če podjetje za to pridobi pisno soglasje dolžnika, ni pa nujno.

Za podjetje je sicer to ugodna rešitev, saj približno 80 do 90 odstotkov nakupne vrednosti terjatve prejme takoj (navadno v 24 urah), ostalo pa dobi, ko kupec poravna terjatev. S tem pa tudi nima več skrbi, ali bo dobil terjatev poravnano ali ne, prav tako mu ni treba razmišljati o sodnem postopku, ki bi lahko sledil, če terjatve ne bi dobil izplačane. Sodno izterjavo se sicer priporoča kot zadnjo možnost, če nam z drugimi načini ni uspelo iztržiti denarja.

Odkup terjatev je odlična rešitev predvsem za podjetja, ki imajo nizko kreditno sposobnost. Namreč, če banka podjetju zavrne prošnjo za posojilo, je odkup terjatev dober nadomestek. Faktoring hiše pri posojilih ne zanima le finančno stanje v vašem podjetju, temveč tudi finančno stanje vaših kupcev.

Verižne kompenzacije

Ta sistem omogoča unovčevanje posredno odkupljenih zapadlih terjatev, v njem pa lahko sodeluje različno število udeležencev. Vsak, ki je v verigi, pa je v pravnem razmerju le s tistim, ki je v verigi neposredno pred njim in za njim. Da pa lahko pride do verižne kompenzacije, se morajo upoštevati naslednji pogoji: terjatev mora biti vsaj soglasna, terjatvi morata biti iste vrste, terjatev mora biti zapadla, terjatev se mora dati iztožiti in terjatev mora biti unovčljiva in resnična. Ta postopek je sicer eden najcenejših.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat