| 

Postal sem podjetnik

Kaj je socialno podjetništvo?

Kaj je socialno podjetništvo?

14.07.2015 ob 12:51

V zadnjem času veliko slišimo o socialnem podjetništvu in mnogi se sprašujete, za kaj pravzaprav gre pri tej obliki podjetništva.

Podobno kot v drugih oblikah podjetništva boste tudi tu našli nekatere glavne elemente: podjetniško idejo, ki rešuje pomemben družbeni problem, učinkovit poslovni model, s katerim si podjetje zagotavlja samozadostne prihodke, demokratično in enakopravno organizacijsko strukturo v podjetju ter nenazadnje je tu še načelo neprofitnosti.

Socialno podjetništvo namreč ne ustvarja visoke dodane vrednosti, gledano z vidika zaslužkarstva, temveč predvsem s področja pomoči skupnosti. V tovrstnih podjetjih se zato zaposluje predvsem takšne posameznike, ki so že več časa brez službe, z namenom, da se jim omogoči priložnost, da sami poskrbijo za svoje prihodke. To so predvsem invalidi, starejši, nižje izobraženi, mlajši brez predhodnih delovnih izkušenj ter drugi težje zaposljivi posamezniki.

Socialno podjetništvo ponavadi zajema naslednja področja: okoljevarstvo, reševanje problematike brezposelnosti, izobraževanje, spodbujanje ukvarjanja s športi ipd. Gre torej za področja, ki ostalim podjetnikom zaradi neprofitabilnosti niso zanimiva.

Bistvo socialnega podjetništva je tudi poštenost. Le če bo socialno podjetje resnično vlagalo pridobljena sredstva nazaj v skupnost, bo uspelo prepričati dovolj potrošnikov, da se odločijo zanj in ne za konkurenčna podjetja. V nasprotnem primeru bo najverjetneje klavrno propadlo.

(Vir slike: Freeimages.com)

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od -1 do 13 °C

Sobota
od -2 do 14 °C

Nedelja
od 3 do 16 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat