| 

Posel in moda

Vzdrževanje kondicije s telovadbo kar doma

Vzdrževanje kondicije s telovadbo kar doma

26.04.2008 ob 09:45

Dobra forma - fizična in psihična kondicija - je pomembna za vsakega človeka. Kakšno stopnjo več pa je pomembna za vse tiste, ki se vsakodnevno spopadajo s takšnimi in drugačnimi službenimi obveznostmi, ki terjajo zbranost, kreativnost, visoko storilnost, fizično moč ... Dobra fizična pripravljenost zlasti omogoča, da lažje zdržimo preko celega delovnega dne in pridemo domov k svoji družini še vedno dovolj polni energije in moči za kvalitetno popoldansko družinsko druženje. Dobra fizična in psihična pripravljenost pa nedvomno hodita z roko v roki. Kar pomeni, da istočasno ob telesni telovadbi, veliko naredimo tudi za svojo psiho - za psihično sprostitev. Načinov kako vzdrževati svojo telesno kondicijo je nešteto. Kako izbrati zase najbolj primerno, je odvisno od mnogih dejavnikov. Velikokrat pa se pri tem hitro pojavi začetni problem, in sicer ta, da se vam ne ljubi oditi od doma! Kar pa nikakor ne sme biti ovira, saj imate na razpolago mnogo raznovrstnih pripomočkov in naprav za domačo vadbo, ki so primerni za prostore vseh velikosti. Za vas smo pri spletnih ponudnikih aerobnih in fitnes naprav za domačo telovadbo našli le nekaj takih, ki jih lahko postavite kar v vašo dnevno sobo.

Za areobni trening doma vam priporočamo:

Sobno kolo je primerno vse ljubitelje kolesarjenja in dobrega počutja. Z njim lahko vadite v vseh letnih časih in ob vsakem vremenu. Omogoča učinkovito kardio-vaskularno vadbo in izboljšuje telesno kondicijo.

Eliptik ali simulator teka na smučeh omogoča gibanje, ki nekoliko spominja na tek na smučeh in krepi mišice celega telesa, izboljšuje ravnotežje in pomaga pri odpravljanju odvečnih kilogramov.

Kombinacija sobnega kolesa in simulatorja teka na smučeh ali "trenežer" združuje lastnosti obeh zgoraj opisanih domačih naprav. Vadba celega telesa za zgornji del telesa, trebuh, noge, zadnjico. Pospešuje razgradnjo maščob, izboljšuje kondicijo, krepi srce in krvni obtok.

Tekalna steza je idealna naprava za domači fitnes! Z njo lahko dosežete zavidljivo telesno kondicijo, izgubite odvečno maščobo in učvrstite mišice. Aerobna vadba na tekalni stezi krepi človekovo telo in njegov um, krepi mišice srca in ožilja, zato je znana tudi kot kardio vadba, izboljšuje krvni pretok, znižuje holesterol in krvni tlak, izboljšuje metabolizem in presnovo, izboljšuje imunski sistem in odpravlja stres ter vrača vitalnost.

Steper ali stopalnik (lahko tudi z oporo za roke) je naprava za aerobno vadbo, s katero oblikujete postavo, krepite srce in izgubljate odvečne maščobe.

Lahko pa se lotite tudi treningov za pridobitev moči, na primer:

Boksarska žoga, ki vam omogoča drugače trening. Recimo, da imate vsega dovolj, v službi vas je razburil šef ali stranka, in vam zaradi tega vre kri? Sprostite svojo energijo z nekaj udarci! Pripomoček za boksanje je kot nalašč za dober trening in sprostitev. Sicer pa omogoča odličen trening za celo telo, predvsem za krepitev ramenskega obroča, rok, prsnih mišic in nog. S kratkimi, hitrimi gibi izboljšate elastičnost mišic, refleksno odzivnost in eksplozivnost. Z dinamičnim gibanjem krepite tudi mišice nog. Izboljšate koncentracijo, saj se boksarska žoga izredno hitro vrača v začetni položaj. Odličen anti-stresni trening in način, kako se »znebiti« odvečne energije, saj je trening dokaj zahteven.

Klop za krepitev mišic trupa ali tako imenovana "Sit Up Bench". Se želite znebiti odvečne maščobe na trebuhu? Ali imate bolečine v križu? Ojačajte mišice trupa - preprosti gibi, velik učinek, popolna razbremenjenost hrbtenice.

Gugalna naprava za vadbo in masažo, ki zagotavlja čvrste trebušne mišice. Fitnes naprava omogoča krepitev trebušnih mišic (tudi stranskih), izvedbo določenih pilates vaj, masažo – istočasno, kar med vadbo!

Večnamenska fitnes naprava omogoča izvajanje vaj v različnih položajih, za različne mišične skupine, trebuh, noge, roke, hrbet ...

Najmanj prostora doma pa vam bodo vzele uteži. In sicer govorimo o praktičnih utežeh, ki si jih enostavno namestite okoli gležnjev ali zapestij in jih lahko uporabljate pri vseh aerobnih vadbah.

In še prednosti vadbe doma
Vadba doma ima vsekakor določene prednosti, če se vam nikakor ne ljubi oditi od doma, v naravo, športno dvorano, fitnes center, poleg tega pa zunaj še lije kot iz škafa. Le-te so:
- doma lahko telovadite kadarkoli - to daje pomembno fleksibilnost v času, ko večino življenja zaradi službenih in drugih obveznosti podrejate natrpanim urnikom,
- zaradi bližine ne zapravljate dragocenih minut za pot do dvorane, prvega parka ali do fitnesa in nazaj,
- doma lahko trenirate v zasebnosti, zato je vadba bolj sproščena,
- ni se vam potrebno nikomur umikati ali poslušati pogovorov drugih obiskovalcev,
- ni vam treba skrbeti, ali vas drugi opazujejo,
- oblečeni ste lahko tako, kot vam najbolje ustreza,
- doma ne čakate, da boste na napravi prišli na vrsto - tako kot v fitnesu,
- lahko trenirate v tišini ali ob glasbi po svojem okusu ali pa gledate svojo priljubljeno oddajo na televiziji.

Torej razlogov za slabo telesno in psihično kondicijo ni več. Narediti si svojo mini telovadnico kar doma in poskrbite za svoje zdravje. In še en nasvet, če se vam ne ljubi hoditi po trgovinah oziroma za to nimate časa, lahko iz domačega kavča s pomočjo spleta tudi kupite skoraj vse vadbene naprave, ki smo vam jih predstavili. Še en razlog manj, zakaj ne telovadite! Poskrbite zase in za svoje zdravje ter bodite dober gospodar svojega telesa, saj druge priložnosti ne boste dobili!

http://www.fit-on.net/, http://www.neckermann.si/, http://www.cenim.se/

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat