| 

Postal sem podjetnik

Slovenija bo dobila kovanec za 25. rojstni dan

Slovenija bo dobila kovanec za 25. rojstni dan

19.06.2015 ob 10:31

Banka Slovenije je objavila natečaj za novi priložnostni kovanec, ki se bo izdal v letu 2006, za 25 let od osamosvojitve Republike Slovenije. Razpis je javni in anonimni, objavljen pa je na uradni spletni strani Banki Slovenije. Poleg javne objave, so pisno povabilo prejeli tudi vsi udeleženci, ki so že sodelovali na preteklih natečajih in vsem društvom ter šolam, ki se ukvarjajo z oblikovanjem. Natečaj je bil zaključen letos sredi aprila. Komisija je prejela približno petdeset osnutkov, med katerimi je bil eden izbran za končno obliko kovanca ob jubilejni obletnici.

Vse kovance je pregledala za to izbrana komisija. Komisijo sta sestavili Banka Slovenije ter ministrstvo za finance. Med vsemi osnutki, je komisijo najbolj pritegnil osnutek, ki ga je oblikoval Jernej Kejžar.

Komisija za izdajo priložnostnih kovancev, imenovana s strani Banke Slovenije in Ministrstva za finance, je na 99. seji, 24. aprila 2015, na podlagi pisne ocene strokovne žirije in pregleda prispelih idejnih osnutkov, sprejela odločitev, da Vladi Republike Slovenije predlaga, da se za izvedbeni projekt izbere idejni osnutek avtorja Jerneja Kejžarja.

Izbrani kovanec bo šel v obtok prihodnje letu, vsega skupaj pa naj bi jih bilo milijon.

Izgled kovanca

Kot opisujejo na ministrstvu, ima kovanec poševno postavljeno črto, prek levega dela jedra kovanca. Ob črti desno se nahaja napis 25 let, pod napisom pa sta napisani besedi Republika Slovenija. Jernej je kovanec vključil tudi del pesmi Zdravljice: "Zdravljice dočakat dan". Kovanec je oblikovalsko povezan tudi z Evropo tako, da je ob robu povezanih 12 zvezd, ki jih ima Evropska zastava.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat