| 

Postal sem podjetnik

Brezposelnost v Sloveniji manjša četrti mesec zapored

Brezposelnost v Sloveniji manjša četrti mesec zapored

09.06.2015 ob 21:49

Sloveniji zadnje čase na področju zaposlenosti kaže bolje kot v preteklosti - Ministrstvo za delo je objavilo novo poročilo, v kateri pišejo o zmanjšanju brezposelnosti. Ta se je zmanjšala že četrti mesec zapored, po poročanju Zavoda za zaposlovanje. Številke so še vedno zaskrbljujoče (112.385 brezposelnih konec maja), vendar so manjše kot mesece pred tem. Konec maja je bilo brezposelnih dobrih dva tisoč in pol oseb manj kot konec aprila.

V maju je zaposlitev izgubilo, oziroma so se prijavili na zavod za zaposlovanje skoraj šest tisoč novih oseb, kar je manj kot aprila in tudi maja lansko leto.

Vlada v boju proti nezaposlenosti

Po poročanju ministrstva, je vlada priskrbela skoraj 18 milijonov evrov novih sredstev namenjenim aktivni politiki zaposlovanja. Če to vrednost prištejemo, je do sedaj vlada aktivni politiki zaposlovanja priskrbela 65 milijonov evrov.

Optimistična prihodnost

Zavod za zaposlovanje zbira podatke o napovedih zaposlovanja za prihodnje pol leta. Glede na raziskave v prihodnjih šestih mesecih lahko pričakujemo še večjo zaposlenost, natančneje 0,6 odstotno rast zaposlenosti. Pomanjkanje pa je tudi na strani delodajalcev, saj jim primanjkuje ustreznih kadrov. Delovna mesta ostajajo prazna za varilce, voznike težkih tovornjakov, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarje, prodajalce, orodjarje, strežnike in gospodinjski pomočnike, čistilce, natakarje in mesarje.

V raziskavi, ki jo izvaja zavod za zaposlovanje, četrtina delodajalcev, želi večje zanimanje po njihovih izdelkih ali storitvah. Za drugo polovico letošnjega leta napovedujejo 0,6 odstotno povečanje zaposlenosti. Posebno pozitivno gledajo delodajalci iz ostalih raznoličnih poslovnih storitvah. Med drugim mednje spadajo tudi agencije za zaposlovanje, gradbeništva, prometa in skladiščenja, gostilništva in predelovalnih storitvah.

Več informacij si lahko preberete na uradni strani ministrstva za delo.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 7 do 11 °C

Sreda
od 5 do 8 °C

Četrtek
od -1 do 10 °C

Petek
od -2 do 12 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat