| 

Aktualno

Regres za letni dopust za leto 2015

Regres za letni dopust za leto 2015

11.03.2015 ob 11:13

Pravica do letnega dopusta vključuje tudi pravico regresa za letni dopust. Delodajalec mora regres izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Pod določenimi pogoji se lahko regres izplača kasneje, do 1. novembra tekočega koledarskega leta. V tem primeru mora biti to določeno s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

Kolikšna je višina regresa?

Regres za letni dopust za leto 2015Višina regresa je zakonsko določena in sicer najmanj v višini minimalne plače. Minimalna plača v letu 2015 znaša 790,73 EUR, zato je tolikšen tudi znesek regresa. Maksimalen znesek regresa za letni dopust pa znaša 1096, 26 EUR.

Manj kot znesek minimalne plače lahko delavec prejme, če ima pravico do izrabe sorazmernega dela letnega dopusta ali pa je zaposlen s krajšim delovnim časom. V tem primeru prejme le sorazmerni del regresa.

Izjemoma velja, da v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravico do celotnega regresa.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa minimum pravic, tako da kolektivna pogodba lahko določa višji znesek regresa, do katerega je upravičen delavec.

Obdavčitev izplačanega regresa

Regres se šteje med dohodke iz delovnega razmerja in je zato obdavčen z dohodnino, ki se izračuna in odtegne ob izplačilu. Akontacija dohodnine se obračuna po povprečni stopnji dohodnine od enomesečnega dohodka.

V primeru, da delodajalec ni glavni delodajalec zaposlenega, se akontacija dohodnine izračuna po stopnji 25 odstotkov.

Prispevki za socialno varnost

V primeru, da znesek presega 70 odstotkov povprečne plače predpreteklega meseca je potrebno obračunati tudi prispevke za socialno varnost. Prispevki se obračunavajo in plačujejo od regresa v delu, ki presega 70 odstotkov povprečne plače predpreteklega meseca zaposlenih v Republiki Sloveniji. V kolikor se izplačilo regresa opravi v dveh ali več delih, se ob izplačilu naslednjega oziroma zadnjega dela regresa ugotovi celotna višina regresa in izvrši obračun prispevkov ter poračun plačanih prispevkov od posameznih delov regresa za letni dopust.

Pripravila: Anja Grahek, www.data.si


sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


Krediti in naložbe | 16.05.2022 ob 13:45
Krediti in naložbe
Pozdravljeni, jaz sem g. Marjan Tetičkovič, strinjam se, da vam pomagam pri vseh vaših finančnih in investicijskih potrebah v znesku od 5.000 € do 10.000.000 € po stopnji 3 % na mesec v obdobju od 1 do 30 let. kontaktirajte me, če vas zanima. Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
WhatsApp: +38630762694
Viber: +38671391409
Zuzanna | 27.11.2021 ob 08:01
Pozdravljeni, Ali potrebujete sredstva za ustanovitev podjetja? ali kupiti avto ali hišo? Ali potrebujete finančno pomoč iz osebnih razlogov? Svetoval vam bom, da se obrnete na "NOVELTY FINANCE INC", da vam pomaga z zahtevanimi sredstvi, ki jih želite. So prilagodljivi: ponujajo različne možnosti posojil, vključno z zavarovanimi in nezavarovanimi posojili, dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili, ki jih je mogoče prilagoditi vašim finančnim potrebam in okoliščinam po subvencionirani obrestni meri 3%. Če potrebujete posojilo v 24 urah, se obrnite na "NOVELTY FINANCE INC" preko tega e-poštnega naslova: (noveltyfinances@gmail.com) ALI kontaktirajte Davina Claire na WhatsApp/Telegram preko: (+447915601531) za več informacij in ustne sestanke.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 15 do 16 °C

Nedelja
od 11 do 13 °C

Ponedeljek
od 8 do 17 °C

Torek
od 10 do 25 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat