| 

Poslovne priložnosti

Podjetja faktoring lahko izkoristijo za različne namene

Podjetja faktoring lahko izkoristijo za različne namene

19.01.2015 ob 15:47

Faktoring je v današnjih časih vse bolj pomembna in uveljavljena finančna storitev, tako v Sloveniji kot v svetu. Družbe, ki se ukvarjajo s faktoringom, podjetjem nudijo zavarovanje pred neplačilnim tveganjem, pomoč pri terjatvah financiranje posla in izterjavo terjatev. Ciljna skupina faktorinških družb so mala do srednja podjetja. V nadaljevanju si lahko preberete na kakšne načine lahko deluje faktoring.

Zavarovanje pred slabimi terjatvami

Faktoring podjetjem omogoča, zavarovanje pred slabimi terjatvami. To storijo tako, da se faktor pod določenimi pogoji obveže, da bo poravnal terjatev do mejnega roka, če tega ne bo storil kupec. Mejni rok je navadno 120 dni po roku, ki je veljal za kupca.

Faktoring kot posredništvo pri terjatvah
V tem primeru gre za izterjavo preko faktorinškega podjetja. Faktor nastopa kot posrednik pri terjatvah med kupci in podjetjem. Če kupci ne plačajo svojih dolgov, mora nastale obveznosti do faktorja plačati podjetje. Za to obliko se podjetja navadno odločajo takrat, ko imajo več kupcev s slabšo bonitetno oceno.

Financiranje z odkupom terjatev

Faktorji nudijo tudi financiranje poslovanja podjetij. Če banke to počnejo s krediti in obrestnimi merami, faktorji financirajo podjetja z odkupom terjatev, tako da od podjetij odkupijo dolg, ponavadi za vrednost v višini do največ 90% vrednosti dolga. Za takšno financiranje se, kljub temu da je dražje od bančnih posojil, največ odločajo mala in srednje velika podjetja, saj je to največkrat njihova edina možnost, saj jim banke nočejo odobriti kredita. Pozitivna lastnost financiranja s faktoringom je tudi hitro financiranje z lastnim denarjem, kar izniči tveganje, ki je prisotno pri najemanju posojil. S financiranjem z odkupom terjatev se podjetje poleg pridobljenega denarja znebi dolžnikov, ki še niso plačali svojega dolga.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat