| 

Postal sem podjetnik

Poslovni račun pri d.o.o. in s.p.

Poslovni račun pri d.o.o. in s.p.

18.01.2015 ob 14:39

Postopek odpiranja poslovnega računa je pri d.o.o. drugačen kot pri s.p., prav tako pa imajo s.p. lahko namesto poslovnega osebni račun. Več o razlikah med poslovnimi računi v različnih družbah si lahko preberete v nadaljevanju.
Pri d.o.o. je odprtje računa malo kompleksnejše kot pri s.p., saj za registracijo podjetja potrebujete začetni kapital. Ker brez poslovnega računa nimate podjetja in brez podjetja nimate poslovnega računa, morate kapital nakazati na tretji začasni oziroma depozitni račun. Tega vplačate po obisku VEM točke, kjer pridobite tudi uradni zapis o ustanovitvi podjetja ter družbeno pogodbo. Slednjo morate, če odpirate večosebni d.o.o. prinesti tudi na vašo banko, kjer boste odprli začasni račun. Za enoosebni d.o.o. potrebujete le uradni zapis o ustanovitvi družbe. Ko na začasni račun nakažete denar, pridobite potrdilo, s katerim na VEM točki dokažete, da ste vplačali začetni kapital. Tam pridobite sklep o registraciji, ga prenesete na banko in tako se začasni spremeni v poslovni račun.
Pri s.p. je potek malo lažji, ker ne potrebujete osnovnega kapitala. Oseba, ki želi odpreti osebnostno podjetje, se odpravi na VEM točko, kjer opravi birokratske nujnosti, pridobi uradni zapis o ustanovitvi podjetja, nato se odpravi le še na banko, kjer lahko že odpre poslovni račun. Banka določi skrbnika računa, ki novemu podjetniku pomaga pri izpolnjevanju obrazca za odprtje poslovnega računa.

Prednost, ki jo imajo s.p. pri poslovnem računu je zakonodaja, ki jim dovoljuje, da imajo namesto poslovnega kar osebni račun. Razlika stroškov med obema vrstama računov je ogromna. Vodenje osebnega računa stane le nekaj evrov, medtem ko vodenje poslovnega računa lahko stane do dvajset evrov. Prav tako so zneski transakcije pri poslovnem računu lahko dvakrat višje kot pri osebnem. D.o.o. za poslovanje ne more uporabljati poslovnega računa.

vir: mladi podjetnik.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat