| 

Aktualno

Od 1. januarja višji prispevki za socialno varnost

Od 1. januarja višji prispevki za socialno varnost

16.01.2015 ob 09:01

Ob 1.januarja 2015 bodo delodajalci morali za delavce, ki so v delovnem razmerju in prejemajo minimalno plačo (to je 789,15 € bruto), plačevati prispevke za socialno varnost od višjo osnove, ki je določena kot minimalna, in sicer znaša 792,05 €. Navedeno velja že za vsa izplačila v januarju, vključno z izplačili plač za mesec december!

Prejemnik minimalne plače bo še naprej dobival minimalno bruto plačo, le da bodo obračunani zneski malce višji in posledično bodo za delodajalca stroški dela višji, medtem ko bo zaposleni dobil malce nižji neto dohodek.

S 1. marcem 2015 bo zopet spremenjena višina minimalne osnove, ki bo izračunana v višini 52% povprečne plače v letu 2014.

Samozaposleni, ki obračunavajo prispevke od minimalne osnove

Za samozaposlene podjetnike, ki prispevke obračunavajo od minimalne osnove velja enako, vendar je razlika v tem, da se bodo njim prispevki na novo minimalno osnovo pričeli obračunavati šele v mesecu februarju za predhodni mesec (torej za januar).

Družbeniki, ki obračunavajo prispevke od minimalne osnove

Družbeniki bodo za obračun prispevkov za januar izračunavali minimalno osnovo od povprečne plače iz leta 2013, za obračun prispevkov od februarja dalje pa od povprečne plače iz leta 2014.

Pripravili: Anja Grahek in Sabina Dimnik, DATA d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 14 do 30 °C

Petek
od 16 do 33 °C

Sobota
od 17 do 28 °C

Nedelja
od 14 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat