| 

Aktualno

Delodajalci pozor – na trg dela prihajajo motivirani mladi

Delodajalci pozor – na trg dela prihajajo motivirani mladi

04.12.2014 ob 09:16

Kljub temu, da med mladimi vlada visoka stopnja brezposelnosti, mnogi delodajalci še vedno ne morejo najti primernih kandidatov za razpisana delovna mesta. V Zaposlitvenih klubih za mlade v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Zagorju ob Savi in v Murski Soboti je v 3. sezoni skoraj 100 mladih, ki so s svojo dejavnostjo že dokazali, da so pri vstopu na trg dela pripravljeni narediti »korak več« od večine. Delodajalcem sporočajo – »tukaj smo, dajte nam priložnost«!

Zaposlitveni klubi, ki ob podpori znamke ORTO delujejo v okviru Zavoda Nefiks, mladim nudijo prostor za ustvarjanje lastnih podjetniških priložnosti, za spoznavanje z delodajalci in za organiziranje dogodkov, ki ustvarjajo prostor dialoga med dejavnimi mladimi in družbeno odgovornimi delodajalci.
Eden izmed osrednjih dogodkov v tej sezoni je bila tudi okrogla miza ob zaključku letošnjega Žura z razlogom, katerega sredstva so tudi letos namenjena delovanju klubov. Na njej so se imeli »klubovci« možnost osebno srečati s štirinajstimi delodajalci, ki so jim podali veliko koristnih nasvetov. Rok Zupančič, Mercator: »Mladi se morajo zavedati, da je na začetku treba več dati, kot dobiti. Ljudje, ki iščejo delo, in ne zaposlitve, običajno uspejo.« Ksenija Hudomalj, Si.mobil: »Najbolj 'vroč' poklic trenutno je zagotovo tehnik oziroma IT-jevec, ki razume poslovni svet. Želimo si tudi dinamičnih in samozavestnih sodelavcev. Strokovnosti se da naučiti, osebnosti pa ne. Mladi naj na razgovor pridejo optimistični in dobro opremljeni z informacijami o podjetju.«

Ena izmed udeleženk pravi, da jo je najbolj presenetilo dejstvo, da delodajalci lahko mlade dojemajo tudi kot neresne in pravi: »Menim, da smo mladi v klubih motivirani, odgovorni, predvsem pa pripravljeni delati, to pa iz tedna v teden dokazujemo s svojimi aktivnostmi«. Člani šestih klubov so v dobrem mesecu delovanja že pripravili več srečanj z delodajalci, izdelali so si vizitke in uredili življenjepise, sedaj pa se intenzivno pripravljajo na podjetniške projekte. V prvem mesecu delovanja kluba je zaposlitev dobilo že 11 vključenih mladih. Barbara iz kluba Novo mesto, ena izmed novo zaposlenih: "S pomočjo kluba sem končno prišla do zaposlitve tudi jaz. Nadgradila sem CV in spremno pismo, ki je pritegnilo pozornost delodajalca. Vsak nasvet in vzpodbudna beseda je bila v času iskanja službe več kot dobrodošla." »Zaposlitveni klubi udeležencem ne prinašajo le nasvetov, kako do službe, ampak, jim nudijo celostno podporno okolje za razvoj zaposlitvene pismenosti – zavesti o tem, kako uspeti na trgu dela. Prav tako jim omogočajo skupno delo, razvoj dodatnih kompetenc, mreženje, izmenjavo informacij predvsem pa jim pomagajo ohranjati motivacijo za angažiran vstop na trg dela.
Tako udeleženci, kakor tudi organizatorji pa upajo, da bo pri izboljšanju položaja mladih pri zaposlovanju več hitrega in razvojnega ukrepanja pokazala tudi država in tako mladim dokazala, da v tej družbi niso odveč.

Za Zavod Nefiks
Alenka Blazinšek
040 698 915
www.talentiran.si
FB – Služba me ne išče

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 2 do 19 °C

Sreda
od 1 do 19 °C

Četrtek
od 2 do 22 °C

Petek
od 4 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat