| 

Aktualno

Se bo študentsko delo v 2015 še “splačalo”?

Se bo študentsko delo v 2015 še “splačalo”?

13.11.2014 ob 09:13

Ministrstvo za delo bi z zakonom o matičnih evidencah uvedlo plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za študentsko delo. Državni sekretar na ministrstvu Dejan Levanič je pojasnil, da bo novost verjetno začela veljati s 1. januarjem 2015 oziroma v primeru obravnave zakona po nujnem postopku takoj, ko bo mogoče. Opravljanje študentskega dela bi bilo po tem scenariju v naslednjem letu seveda dražje. “Podražitev” bo veljala tako za delodajalce kot tudi za študente.

Študentsko delo prinaša višje stroške tako za študente kot delodajalce


Če ponazorimo s konkretnimi številkami: študentu bo v primeru zaslužka v višini 100 evrov na računu ostalo 84,50 evrov, saj bo moral plačati prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki je 15,5 odstoten. Stroški delodajalca v primeru zgornjega zaslužka bodo 133 evrov. Do sedaj je bil ta strošek 130 evrov.

Delo na podlagi študentske napotnice se bo štelo v pokojninsko dobo


Študentu se bo, zaradi plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, delo na podlagi študentske napotnice štelo v pokojninsko dobo. Tako naj bi si študent, ozirajoč se na prejšnje predloge, za vsakih 60 odstotkov dosežene povprečne mesečne plače v RS pridobil en mesec pokojninske dobe.

Po okvirnem preračuni predlagatelja zakona naj bi v državno blagajno iz naslova obdavčitve študentskega dela steklo približno 58 milijonov evrov. Po Levaničevih besedah pa zakon vsaj zaenkrat “ostaja na mizi”.

Bi v svojem podjetju angažirali novo osebo, pa ne razmišljate o pogodbi o zaposlitvi za novega »sodelavca«, ampak bi z osebo radi sodelovali na drug način a ne veste, kaj je za podjetje v tem trenutku najbolj optimalno s stroškovnega vidika? Nič zato, idealno za vas nudimo podjetniško izobraževanje


Pripravil: Gašper Meden, www.data.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat