| 

Poslovne priložnosti

 Bi odprli popoldanski s.p.?

Bi odprli popoldanski s.p.?

21.10.2014 ob 09:08

V času, ko novoustanovljeni FURS poostreno opravlja nadzor nad delom na črno se poraja veliko vprašanj o registraciji popoldanskega s.p. oziroma dopolnilne dejavnosti. Za vas v članku povzemamo najbolj temeljne informacije oziroma odgovore na vprašanja, kot so kdo lahko registrira dopolnilno dejavnost in kdo ne ter sam postopek.

Kdo lahko in kdo ne more registrirati popoldanskega s.p.

Popoldanski s.p. ( ali formalno dopolnilno dejavnost) lahko odpre oseba, ki je redno zaposlena za polni (40 ur) delovni čas in se želi registrirati zato, da legalno izstavlja račune za dejavnosti, ki jih želi opravljati v okviru popoldanskega s.p..

Študenti in upokojenci ne morejo odpreti popoldanskega s.p., niti ga ne more odpreti oseba, ki dela krajši čas od polnega (če ima zaposleni POZ za 10 ur, se mora v kolikor registrira s.p., za 30 ur prijaviti v zavarovanje na s.p. – torej ne moremo govoriti o popoldanskem s.p.).

Kakšna pa je razlika med “navadnim” s.p. in popoldanskim s.p.?


Pravno-formalni status “navadnega” (torej pravega) s.p. in popoldanskega s.p. (torej dopolnilne dejavnosti) je popolnoma enak. Enake so tudi dolžnosti in pravice med navadnim s.p. in popoldanskim s.p. Razlika pa nastopi pri plačilu prispevkov za socialno varnost, ki so pri popoldanskem s.p. precej nižji.

Podrobnejše informacije lahko dobite na seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Če pa si želite individualne obravnave vaših vprašanj pa se lahko obrnete nanaše svetovalce na 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si.

Pripravil: Gašper Meden, www.data.si

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


Gost | 27.07.2016 ob 21:04
vse delajo samo za to da država molze denar od nas.hoče vse več in več od nje pa nimamo nič.samo tisti ki so na socjalni imajo nekaj,mi pa nič.sramota da dam več državi kot ostane meni.koliko pa mi sploh da država zraven da lahko kaj delam?nič.samo pobira vedno več in več.fuj taki državi.sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat