| 

Postal sem podjetnik

Odsotnost z dela zaradi višje sile: kakšna je plača?

Odsotnost z dela zaradi višje sile: kakšna je plača?

13.10.2014 ob 13:13

V primerjavi s februarjem trenutno na srečo ni naravnih nesreč, katere so pogosto “podlaga” za odsotnost z dela zaradi višje sile. Kljub vsemu pa gre za vedno zelo aktualno vprašanje. Kakšna je torej višina plače, če je delavec odsoten z dela zaradi višje sile?

odsotnost z delaZakon o delovnih razmerjih (ali krajše ZDR-1) v tem in podobnih primerih določa več možnosti. Te so koriščenje rednega letnega dopusta, plačana odsotnost zaradi neopravljanja dela zaradi višje sile ali koriščenje plačane odsotnosti zaradi osebnih okoliščin.

Koriščenje rednega letnega dopusta

Delavec in delodajalec lahko skleneta dogovor, da bo delavec koristil letni dopust. Pomembno je, da obe strani s tem soglašata. V tem primeru delavcu pripada 100 odstotno nadomestilo.

Neopravljanje dela zaradi višje sile

Zakon posebej določa primer, ko delavec ni mogel opravljati dela zaradi višje sile. V tem primeru delavcu pripada polovica plače. V vsakem primeru pa je določa spodnja meja, in sicer plačilo ne sme biti manjše kot 70 odstotkov minimalne plače. Minimalna plača trenutno znaša 789,15 EUR.

Kaj pa izredni dopust?

Delavec je lahko odsoten z dela zaradi osebnih okoliščin. Ena od teh je tudi hujša nesreča, ki zadane delavca. V tem primeru ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela najmanj en delovni dan. Odsotnost z dela je v tem primeru plačana.

Za več pojasnil s področja delovnega prava smo vam vedno na voljo. Dosegljivi smo preko telefona na 01 600 1530 ali preko elktronske pošte na data@data.si

Pripravil: Gašper Meden, www.data.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat