| 

Aktualno

Kaj prinaša nov bankovec za 10 €

Kaj prinaša nov bankovec za 10 €

22.09.2014 ob 10:06

Novo serijo bankovcev je lansko leto otvoril bankovec za 5 €. Nova serija se uvaja postopno, v obdobju več let, od najmanjšega apoena do največjega, ki ostajajo enaki: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €. Konec septembra bo tako v obtok prišel še bankovec za 10 €. Nominalne vrednosti bankovcev iz prve in druge serije so enake.

Vzporedni obtok, neomejena veljavnost

Da bi porabile preostale zaloge, bodo mnoge nacionalne centralne banke v evro območju več mesecev vzporedno izdajale bankovce za 10 € iz prve in iz druge serije. Nekaj časa bosta v obtoku obe seriji vzporedno in bosta obe veljali kot zakonito plačilno sredstvo. Prva serija bo nato postopoma umaknjena in bo nehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo. Ta datum bo objavljen daleč vnaprej in bo predvidoma po uvedbi vseh 7 bankovcev iz serije Evropa. Kljub temu bodo bankovci iz prvi serije obdržali svojo vrednost in tudi ko ne bodo več zakonito plačilno sredstvo, jih bo mogoče v Banki Slovenije (in vseh ostalih nacionalnih centralnih bankah Eurosistema) še vedno neomejeno dolgo zamenjati za bankovce druge serije.

Sveža podoba, boljša zaščita

Novi obraz evra je Evropa, lik iz grške mitologije. Njen portret je uporabljen v hologramu in vodnem znaku evrskih bankovcev druge serije, ki se zato imenuje serija Evropa.

Novi bankovci so evolucija. Še vedno imajo oblikovno podobo "obdobja in slogi" iz prve serije, vendar so zaradi izboljšanih zaščitnih elementov nekoliko spremenjeni. Tako jih je mogoče hitro ločiti od prve serije. Za osvežitev podobe je bil izbran neodvisni oblikovalec bankovcev iz Berlina Reinhold Gerstetter.

Enako kot bankovci prve serije bodo tudi bankovci serije Evropa natisnjeni na papirju iz čistega bombaža, zato so na otip značilno čvrsti in šelesteči ter bolj trpežni od navadnega papirja. Nekateri zaščitni elementi, kot sta vodni znak in varnostna nit, so vdelani v sam papir bankovca.

Novi bankovci so trpežnejši in trajnejši, kar je predvsem pomembno za bankovce nižjih vrednosti, zato jih bo treba manj pogosteje nadomeščati z novimi. Tako bo tudi njihov vpliv na okolje manjši.


sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od -2 do 2 °C

Petek
od -1 do 5 °C

Sobota
od -1 do 3 °C

Nedelja
od 1 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat