| 

Uporabne informacije

Katera poročila mora oddati podjetnik?

Katera poročila mora oddati podjetnik?

21.08.2014 ob 09:53

V množici obveznosti, ki jih imate kot podjetnik, je tudi oddaja različnih poročil. Za vas smo zbrali seznam poročil, ki jih morate izpolnjevati tako na mesečni kot letni ravni. Poročila lahko oddaja podjetnik sam ali pa njegovo računovodstvo.

1. Medletna poročila

Mesečni ali trimesečni obračuni DDV

Obračun DDVja oddajate zadnji delovni dan v mesecu za pretekli mesec. Obračun oddajajo tisti poslovni subjekti, ki so vpisani v register zavezancev za DDV.

Rekapitulacijsko poročilo – kot priloga DDV-0 oz. obračuna DDV za mesečne zavezance (v primeru oddaje Rekapitulacijskega poročila je potrebno oddati DDV-O in RP kot prilogo do 20. v mesecu za pretekli mesec).

Podjetniki to poročilo oddajajo v drugem mesecu za preteklo trimesečje. Poročilo izpolnjujejo tisti poslovni subjekti, ki so v določenem davčnem obdobju opravili dobave blaga v drugo državo članico EU ali so bili udeleženi v tristranskih poslih pri pretoku blaga znotraj EU (dobava blaga pomeni → prodaja blaga).

Obrazci REK-1 in iREK

Oddajate na dan posameznega izplačila. Oddajate tisti poslovni subjekti ki izplačujete prejemke fizičnim osebam: plače regresi nagrade… zaposlenim delavcem ali izplačujete nagrade po pogodbah o poslovodenju (individualnih) ali izplačujete dohodke na podlagi pogodbe o delu.

Obrazci REK-2

Oddajate na dan posameznega izplačila. Oddajate tisti poslovni subjekti, ki izplačujete prejemke fizičnim osebam: najemnine, avtorski honorarji, izplačila »normirancem«, poklicnim športnikom, kulturnikom, novinarjem…; izplačila obresti po posojilnih pogodbah in izplačila dividend/dobička.

Obrazca OPSVZ in OPSV

Oba obrazca se oddajata 15. v mesecu, taisti dan pa se tudi oddajajo plačila. OPSVZ velja za samostojne podjetnike, OPSVL pa za lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače.

Mesečno Intrastat

Oddajate od 01. do 15. v mesecu za pretekli mesec. Oddajate tisti poslovni subjekti, ki presežete vključitveni prag, ki znaša za odpreme blaga (prodajo) 200.000 00 € ali za prejeme blaga (nakup) 85.000 00 € ali če trguje z blagom izven EU.

2. Letna poročila

FURS

Pošiljanje podatkov o prejemkih fizičnih oseb-dohodnina – 31.01. za preteklo leto

Davčni obračun-obdavčljivi dobiček – 31.03. za preteklo leto

AJPES

Objava letnih računovodskih izkazov s pojasnili – 31.03. za preteklo leto

ZPIZ

Prijava plačanih prispevkov in delovne dobe zaposlenih – 30.04. za preteklo leto

3. Posebnosti:

Poročila ZRSZ

Oddajajo tisti poslovni subjekti, ki nameravajo skleniti pogodbo o delu ali pogodbo o avtorskem delu (1. poročilo) in nato tudi takrat, ko sklenete ter izplačate (2. poročilo) pogodbo o delu ali pogodbo o avtorskem delu

Poročila Banki Slovenije

Poročila, ki jih podjetnik oddaja na BS, so odvisna od dejavnosti podjetja.


Pripravil: Gašper Meden, www.data.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od -1 do 1 °C

Četrtek
od -1 do 0 °C

Petek
od -1 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat