| 

Poslovne priložnosti

Franšiza

Franšiza

10.06.2014 ob 10:25

Pri franšizingu gre za neke vrste kloniranje uspešnih poslovnih konceptov. Podjetnik si zagotovi hitro in razmeroma poceni širitev poslovanja na nove trge, za kar pa mora biti prijavljen odstopiti del zaslužka franšizojemalcem.

Franšizing je lahko velika poslovna priložnost tako za tiste, ki šele razmišljajo o podjetništvu, kot tudi za tiste, ki želijo svoj posel razširiti. Je eden izmed najbolj razširjenih načinov kako lahko podjetje hitro zraste ali kako lahko »svež« podjetnik s preverjenim in natančno dodelanim poslovnim modelom z veliko manjšim tveganjem vstopi na trg.

Franšizna poslovna formula tako temelji predvsem na ugledu franšizorja, na ugledu in prepoznavnosti njegove blagovne oziroma tržne znamke ter s tem povezane kakovosti izdelka oziroma storitve, dobrega razmerja med kakovostjo in ceno in nenazadnje dobre dostopnosti proizvodov in storitev.
Kako deluje?

Franšizing je oblika poslovnega sodelovanja, za katero je značilno da ena pravna oseba drugi pravni osebi daje za določeno obdobje in proti plačilu:

pravico do uporabe imen blagovnih znamk in patentov,
ključne komponente poslovnega sistema (oprema, pohištvo, celostna grafična podoba, programska oprema ipd.),
svoj know-how (obsega celoto vseh nepatentiranih praktičnih informacij),
operacijski priročnik (navodila za delo, poslovnik, razne predloge dokumentov),
izobraževanje,
podpora poslovanju pred in po odprtju franšizne enote (pomoč pri izdelavi poslovnega načrta, načrta trženjskih in prodajnih aktivnosti, opremi poslovnih prostorov, izbiri kadrov, marketinških aktivnostih in ostalih podpornih aktivnostih),
razvoj in izboljšave poslovanja.

Franšiza v Sloveniji

Franšizing velja v Sloveniji v veliki meri še za neizkoriščeno priložnost. Po nekaterih podatkih imamo v Sloveniji okoli 100 franšiznih sistemov, a točne številke si ne upajo podati niti na Sekciji slovenskih franšiznih družb, saj v Sloveniji ne obstaja noben uradni in obvezni register, ki bi vodil evidenco, v Sekcijo pa je še vedno vključeno le manjše število franšiznih podjetij.

vir: www.data.si

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


Peter Strauss | 16.08.2016 ob 20:02
Pozdravljeni.

Slišal sem, da so pralnice perila dobičkonosen posel. (brez stroškov dela, majhna investicija, dobra in hitra donosnost naložbe).
Raziskal sem franšize in ponudba Speed Queen investitorja je precej prepričljiva.
Zanima me sledeče : Nisem razgledan na področju franšiz in posla pralnic perila ; Potreboval bi vaš nasvet in mnenje : je ta posel zares dobičkonosen ? Ste že slišali za podjetje Speed Queen oz. ste že kdaj sodelovali z njimi ? Naslov spletne strani tega podjetja : http://speedqueeninvestor.com/sl/

Že v naprej hvala za vašo pomoč !

S spoštovanjem

Peter
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 10 do 17 °C

Sreda
od 9 do 18 °C

Četrtek
od 7 do 21 °C

Petek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat