| 

Aktualno

Sosedu lahko spet pomagate zastonj!

Sosedu lahko spet pomagate zastonj!

28.04.2014 ob 12:42

23. aprila je Državni zbor sprejel prenovljen Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Katere so sprejete novosti?

V delo na črno ne spadajo več medsosedska pomoč, nujno, prostovoljno, humanitarno in dobrodelno delo, sorodstvena pomoč ter osebno dopolnilno delo. Sorodnikom boste lahko pomagali brezplačno, in sicer svojemu partnerju ter sorodnikom do vključno tretjega kolena.
Nadzor

Zakon za nadzor nad delom in zaposlovanjem na črno se prenaša na carinsko upravo. Inšpekcija bo preverjala spoštovanje delovne zakonodaje, še vedno pa bo lahko izdala prepovedno odločbo za delo na črno. Strožje bodo kazni za kršitelje, lahko jim bo celo odvzeto premoženje, ki so ga pridobili z delom na črno.

Zakon uvaja novosti še pri osebnem dopolnilnem delu, za katero se bodo prek vrednotnic plačevali socialni prispevki. Ta bo stala devet evrov, od česar bo sedem evrov šlo v pokojninsko blagajno, dva pa v zdravstveno. Vrednotnico bo potrebno kupiti enkrat mesečno. Za storitve, kot je pomoč v gospodinjstvu, jo bo moral kupiti naročnik, za prodajo izdelkov domače obrti pa izvajalec. Več o tem smo že pisali v članku Pomoč svojcev ni delo na črno.Pripravila Maja Bohar, www.data.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 8 do 19 °C

Sobota
od 9 do 17 °C

Nedelja
od 8 do 18 °C

Ponedeljek
od 10 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat