| 

Posel in moda

Cigara - simbol moškosti in moči

Cigara - simbol moškosti in moči

17.06.2011 ob 13:45

Kajenje cigare bi lahko označili kot nekakšen simbol prestiža, moči, pomembnosti, moškosti. Recimo pomislite na Winstona Churchilla - skoraj vedno ga je spremljala cigara. Enako velja za sicer zdaj bolnega in precej odsotnega kubanskega voditelja Fidela Castra. Filmsko ikono igralca Marlona Branda, ki je tako markantno in živo upodabljal botra v vseh treh nadaljevanjih filma The Godfather I, II in III, si nikakor ne moremo predstavljati brez cigare. V nekaterih primerih so tako postale cigare kar zaščitni znak in nepogrešljiv pripomoček mafijskih donov in velikih državnikov. Tudi pri nas cigare postajajo vedno bolj priljubljene in znak moči, samozavesti, zmagoslavja. Cigare se velikokrat pojavijo na raznih praznovanjih, ali so to veliki poslovni dosežki, politična zmaga, osebni vrhunci - recimo rojstvo otroka, v vsakem primeru imajo simbolni pomen. Na primer med slovenskimi znanimi podjetnik je vsekakor Erazem B. Pintar tudi znan kadilec cigar. Najraje kadi kubanske cigare Montecristo (le-te kadi tudi Fidel Castro), za njimi pa Cohiba. In ravno kubanske cigare najbolj cenijo tudi vsi izkušeni kadilci, ki prisegajo na moč in bogate arome po kavi, začimbah, zemlji in medu.

Najprestižnejše cigare
Cigare so v zahodni kulturi postale simbol moči in uživaštva, saj gredo izredno dobro skupaj z izbrano pijačo, in običajno se jih kadi ob posebnih priložnostih. Cigare lahko danes kupite praktično v vsakem boljšem lokalu, trafiki ali trgovini, vendar med njimi obstajajo izjemni primerki, ki veljajo za vrhunske izdelke in so daleč od dostopnih. Na spletni strani AskMen so nedavno objavili seznam najboljših svetovnih cigar.
- Montecristo Edmundo ni cigara, ki je že od nekdaj velja za eno boljših, saj je njen vzpon trajal kar nekaj let, trenutno pa velja za eno najkvalitetnejših pravih kubank. Odlikujeta jo robustna podoba in izjemno okusni ovojni listi, ki dajo pričakovan grenko-sladak okus.
- Oblika cigare Partagas Pirmaides Le 2000 spominja na torpedo, okus je pekoč in poživljajoč, zato ne sodi med pogoste izbire amaterskih kadilcev. Poznavalci bodo zaznali cimet, cedro, poper in še kaj. Serija cigar je omejena in jo je izjemno težko pridobiti!
- Padron 1964 je najboljša cigarami iz Nikaragve. Kompleksen okus sestavljajo note popra, kave, kokosa in cedre.
- Podjetje La Aurora je med prvimi proizvajalci cigar v Dominikanski Republiki, v branži pa vztraja že več kot 100 let. Med odmevnejšimi izdelki je cigara omejene serije (ob stoletnici), ki z množico izbranih okusov in listi Dominican Corojo zagotavlja kvaliteto, ki narekuje tudi izjemno ceno, saj je ena najredkejših na svetu.
- Romeo y Julieta Churchill. Legendarni britanski voditelj je bil znan ljubitelj cigar, ki je veljal za vdanega potrošnika znamke Romeo y Julieta. Serija Churchill velja za izjemno močno in ni priporočljiva za začetnike, saj nekoga, ki cigare kadi prvič z lahkoto položi.
- Padrón Serie 1926 No. 1 je po mnenju mnogih ena najboljših cigar vseh časov.
- Cohiba Esplendido velja za eno bolj znanih znamk, saj je za njen nastanek odgovoren sam Che Guevara, čigar ideja je bila, da so Cohibe rezervirane izključno za Fidela Castra, njegove prijatelje in svetovne voditelje. Zvijajo jih izključno ženske, njihova uporaba pa je od nekdaj vezana na visoko družbo.

Cigara kot naložba
Uspešni podjetniki, pa tudi drugi, pogosto razmišljajo, kam vložiti svoje finančne presežke. Če ste ljubitelj cigar, so lahko tudi cigare izjemno dobra naložba (prednost takšne naložbe je tudi ta, da vam ob morebitnem neuspešnem vlaganju in nedoseganju zastavljenega donosa, še vedno ostane vrhunski izdelek, ki ga boste z užitkom pokadili). Vendar je potrebno pri takšni naložbi poznati nekaj pravil.
- Prvo pravilo je sigurno kako določiti kakovost cigare! Naložba v cigare bo pridobila na vrednosti le, če se bo cigaram z leti izboljšala kakovost. Vrhunska cigara je izdelana ročno iz najboljšega tobaka, ki je rezultat sonca, prsti in semena. Skrbno izbran tobak različnih leg in letnikov se v rokah spretnega torcedorja (oseba, ki zvija cigaro) spremeni v kakovostno izdelano cigaro, ki ponuja dobro izgorevanje, vleko in okus. Takšna cigara je vrhunski izdelek za takojšno uporabo. V kolikor jo staramo, se bo v 10 letih razvila do popolnosti. Pri tem so v veliki prednosti tiste, narejene na Kubi. Le-te predstavljajo kar 90% evropskega zbirateljskega trga.
- Naslednje pravilo je prava izbira! Za nakup dobrih cigar moramo vedno izbrati zanesljivega prodajalca, ki nam lahko ponudi kakovost in široko izbiro. Dober strokovni nasvet in prava literatura sta na začetku nujna. Tradicionalno se najboljše kubanske cigare prodajajo v Ženevi in Londonu, kjer je veliko bankirjev in poznavalcev. Pri nas si lahko z nasveti pomagate tudi preko Slovenske spletne strani ljubiteljev cigar, http://cigare.freehostia.com/. Donos pri nakupi cigare je na prvem mestu povezan s tipom cigare. Cena dobro izbranih cigar se v 10 letih lahko podvoji. To pa ne velja za izbrane limitirane serije, saj določajo njihovo ceno svetovne dražbe in gredo lahko v izjemne višave. Najvišje cene dosegajo med zbiratelji v Hongkongu.
- Hranjenje cigar - nujna sta prava vlaga in toplota. Ročno narejene cigare je potrebno hraniti v primernem okolju, ki je najbliže tistemu, v katerem so bile narejene, da bi ohranile ustrezno kakovost. Leseni vlažilni kabineti ali "humidorji" so edino pravo mesto za hranjenje vrhunskih cigar, morajo pa dobro tesniti in zagotavljati konstanten vir vlage. Cigare se hrani pri temperaturi od 16ºC do 20ºC in na relativni vlagi od 68% do 72%. Za vlaženje se uporablja le destilirana voda. Če so cigare na prostem, bodo izgubile vlago v nekaj dneh. Če je v humidorju prevelik odstotek vlage, bodo cigare mokre, zato ne bodo enakomerno gorele in bodo pogosto ugašale. Če pa je vlage premalo, se cigara suši, kar vpliva na aromo, okus in prehitro izgorevanje. Le ob pravilni skrbi vas bo cigara nagradila z okusom in aromo, ki jo je mojster mešanja tako skrbno pripravljal. Za dolgoletno staranje so najprimernejša pakiranja po 50 cigar.

Cigare pri nas
Cigara je v današnjem svetu veliko več, kot samo burjenje domišljije z zgodbami o lastnoročnem zvijanju cigar kubanskih devic na načine, ki niso znane nikjer drugje na svetu. Tudi v Sloveniji je opaziti vedno večjo porabo ročno narejenih vrhunskih (in dragih) cigar. Največ pa se vrhunske cigare še vedno "uvažajo" k nam, in sicer jih ljubitelji cigar kupujejo v tujini predvsem na poti na Kubo ali v prestižnejših mednarodnih duty free trgovinah (Švica, Dubai). Sicer pa Slovenska spletna stran ljubiteljev cigar ponuja veliko informacij o cigarah tako za poznavalce kot za amaterje. Kajenje cigar je svojevrsten obred. Opisujejo obred kajenja cigar - izbira cigare, priprava, opozorilo, prižiganje cigare, opisujejo cigare, tako da boste lahko ličili prave od ponaredkov, dajejo nasvete za hranjenje cigar v humidorju in druge napotke.

Vir: http://www.finance.si/186321, askmen.com, http://www.siol.net, http://cigare.freehostia.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat