| 

Aktualno

Država mladim jamči zaposlitev

Država mladim jamči zaposlitev

03.02.2014 ob 12:21

Sprejet je bil izvedbeni načrt Jamstva za mlade 2014-2015, s katerim država jamči zaposlitev oziroma ponujeno zaposlitev, usposabljanje ali vključitev v formalno izobraževanje v štirih mesecih.

Vlada Republike Slovenije je sprejela izvedbeni načrt Jamstva za mlade za leti 2014 in 2015, katerega ključni cilj je aktivacija mladih brezposelnih med 15 in 29 letom.

Država bo v letu 2014 vložila v projekt 74 milijonov EUR za 63.000 vključitev mladih ter 83 milijonov EUR v letu 2015 za več kot 63.000 vključitev. Skupno bo torej država jamčila več kot 157 milijonov EUR.

Ukrep bo zajel vse resorje, ki vplivajo na zaposlitev mladih. Gre za 36 ukrepov razdeljenih v štiri področja. V prvi steber so vključeni preventivni ukrepi kot so štipendiranje in praktično usposabljanje v času izobraževanja, v drugem stebru so ukrepi tik po nastanku brezposelnosti, kot na primer svetovanja ali APZ, tretji steber bo pokrival mlade po treh mesecih brezposelnosti in zajemal ukrepe kot so mentorske sheme, podjetniško svetovanje, oprostitve plačila prispevkov. Četrti steber pa zajema ukrepe, ko bo oseba brezposelna štiri mesece. Vključili jo bodo v dodatne ukrepe APZ, sofinanciranje pripravništva ali javna dela.

Tako država jamči, da bo mladim med 15 in 29 letom:

Ponujena zaposlitev
Usposabljanje na delovnem mestu
Vključitev v formalno izobraževanje ali
Krajša oblika institucionalnega ali praktičnega usposabljanja

Večji poudarek bo na preventivnih ukrepih, torej na prvem stebru, ter na sistemskih ukrepih, ki bodo potencialno imeli dolgoročne ukrepe. Vendar pa kot je sama ministrica Kopačeva dejala, je potrebno za celovito rešitev problema brezposelnosti mladih aktivirati celotno slovensko gospodarstvo.

vir: www.data.si

Pripravila M. Guček

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 8 do 19 °C

Sobota
od 9 do 17 °C

Nedelja
od 8 do 18 °C

Ponedeljek
od 10 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat