| 

Postal sem podjetnik

 Biti ali ne biti zavezanec za DDV?

Biti ali ne biti zavezanec za DDV?

27.01.2014 ob 10:32

Podjetniki se pogosto sprašujejo ali je za njihovo poslovanje bolje biti zavezanec za DDV ali ne. Pri odločitvi ali vstopiti v sistem za DDV, je poglavitno vprašanje, komu podjetnik pretežno izdaja račune.

Identifikacija za namene vključitve v sistem DDV je obvezna, ko podjetnik preseže 50.000€ obdavčljivega prometa v zadnjih 12 mesecih (ni vezano na koledarsko leto!) ali posluje s podjetji v drugih državah članicah EU. Podjetnik se lahko tudi prostovoljno vključi v sistem DDV, vendar potem ne more 5 let izstopiti iz sistema.

V kolikor so njegovi kupci večinoma fizične osebe je smiselno čim dlje ostati nezavezanec za DDV (dokler ne preseže zakonskih omejitev), saj obveza po zaračunavanju DDV-ja le zvišuje prodajno ceno storitev/izdelkov/blaga, s čimer podjetnik postane na trgu manj konkurenčen.

V primeru poslovanja pretežno le s podojetji, ki so že vključeni v sistem DDV, je pravzaprav vseeno ali je podjetnik zavzanec za DDv ali ne. V obeh primerih je strošek kupca (podjetja, ki je že zavezanec za DDV) povsem enak. Tu se poraja novo vprašanje, koliko ima podjetnik prejetih računov, od katerih si bo lahko odbijal vstopni DDV po pridobitvi identifikacijske številke za DDV.

V tabeli prikazujemo nekaj namigov:
 
kupec
dejavnost
fizična oseba
zavezanec za DDV
trgovina
ne
da
storitve
ne
ne/da
proizvodnja
ne
da


Pomembno je še dodati, da je za pravilno odločitev potrebno preučiti še tudi druge dejavnike, ki pomembno vpilvajo na odločitev biti ali ne biti zavezanec za DDV.

Vabljeni tudi na naš seminar Osnove DDV in primeri iz prakse.

Pripravil Jure Filip, DATA d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 1 do 9 °C

Četrtek
od -1 do 9 °C

Petek
od 3 do 11 °C

Sobota
od 5 do 12 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat