| 

Uporabne informacije

Navade posameznikov, ki sodelavce spravljajo ob živce

Navade posameznikov, ki sodelavce spravljajo ob živce

Nedvomno ste že kdaj v svojem življenju slišali za "tistega" ali "tisto", katerega/ katere se ljudje najraje izognejo, če je to le mogoče. Srečanje s tako osebo ni na nikogaršnji listi Top priljubljenih opravkov! Recimo - imate kakšno teto v družini, poleg katere ne želi sedeti nihče od vaših sorodnikov ob družinskih srečanjih? Ste na letalu na poti, ki bo trajala vsaj še naslednjih 12 ur in sedite poleg neznanega sopotnika, ki vam o svojem življenju, družini, tegobah in boleznih razlaga vse od a do ž. Ste morda pomislili na padalo? Vrnite se v študentska leta in študentski dom, kjer so si vsi izogibali "tiste" sobe, zaradi "tistega" sošolca/sošolke, čeprav niste bili nikoli popolnoma prepričani zakaj. Nekaj je bilo odbijajočega, neprijetnega v tej sobi! To so situacije, ki ste jih že preživeli oziroma so se zgodile enkratno ali poredkoma, in ste se jim do sedaj uspeli elegantno izogniti.

Kaj pa v službi? Kamor prihajate vsak dan (saj to tudi morate)? Imate "tistega" sodelavca ali "tisto" sodelavko, na katerega/katero kažejo vsi s prstom, zaradi obnašanja, ki ni ravno najbolj priljubljeno in prijetno za ostale. Seveda med njih nikakor in nikoli ne sodite vi (kajne?). Saj ste vendar simpatični in priljubljeni med sodelavci. Kajti vedno se znate pošaliti, malce tudi na račun drugih (četudi vedno vsi ne razumejo šale), delite nasvete kot na dobrodelni prireditvi (pa čeprav vas sploh niso prosili za nasvet), poleg tega ste vzoren delavec in vas manjši prehlad nikakor ne bo odvrnil do dela (ne moti vas, da bo zaradi tega naslednji dan "ležalo" pol sodelavcev). Premislite malo, če so vsa vaša ravnanja in vaše navade resnično tako prijetne tudi za druge! Šale na račun drugih so lahko izredno žaljive, čeprav vam bodo to redko povedali v obraz. Nasvete zadržite zase, naj vas prosijo za njih, kajti z njimi lahko preveč posegate v intimo sodelavcev, katere nimajo niti želje niti namena nikoli deliti z vami. Postajate iritajoči, vsiljivi. In ko ste bolni - pomislite tudi na druge!

Z vami bomo podelili le nekaj takšnih navad, ki so preverjeno slabe navade in običajno sodelavce spravljajo ob živce in vas ne delajo priljubljene.

1. Vsak dan iz službe telefonirate in preverjate svojega dragega/drago, se glasno pogovarjate tudi po 15 minut ali celo 45 minut. Možnosti so, da se po telefonu s partnerjem celo skregata ali pa si mrmrata ljubkovalne besede. Ni zanimivo za vse!!!!
2. Dnevno zamujate v službo, vedno ste zadnji na jutranjem sestanku. Izgovorov imate poln rokav, seveda niste nikoli krivi vi, saj vas na poti ovirajo stvari, na katere enostavno nimate vpliva!?
3. Skoraj vedno iz službe odidete predčasno in pred ostalimi, z izgovorom, da se želite izogniti popoldanski prometni konici. Pri tem ste prepričani, da ste edini, ki se vozite iz službe domov v gneči in se znajdete v cestnih zamaških. Pomislite še enkrat!!!!
4. Za rojstni dan na svojo pobudo sodelavcu kupite drago darilo brez posveta z ostalimi vašimi sodelavci, nakar pričakujete, da bodo pri darilu vsi enakovredno prispevali in si celo upate razlagati, da so vam dolžni denar ali da niso dovolj prispevali pri nakupu darila.
5. Brez vprašanja si sposojate pisarniške pripomočke (spenjače, luknjače) s sosednje mize in jih ne vračate, vse dokler sodelavec ne razpiše "tiralice" za svojimi izginulimi predmeti.
6. Ne razumete zakaj sodelavec obrača z očmi, ko ga pa vendar prosite le za "malo uslugico" med delovnim časom (že stotič)! Ne zavedate pa se dejansko koliko dodatnega dela ste mu s tem nakopali.
7. Na svoji delovnim mizi več dni puščate odprto embalažo s hrano, ki že pred dnevi tudi za mravlje ni bila več užitna. Vas smrad nič ne moti?
8. Na vprašanja sodelavca, ki vas spravijo v manjšo zadrego, ne odgovarjate direktno, pač pa se obrnete na druge prisotne z vprašanjem: Kaj pravi? Kaj hoče?
9. Ste razvajeni in se vam ne ljubi niti se vam ne zdi pomembno, da bi se sami naučili poslati telefax ali rešit "paper jam" v fotokopirnem stroju. Saj je itak vedno "kdo" v bližini, ki vam rad pomaga!?
10. Poslušate med delovnim časom svojo priljubljeno glasbo. Po možnosti isti CD cel dan, vsak dan, cel teden ... Okusi so različni!!!

Nemogoče je, da ste vsem sodelavcev v službi simpatični in da so vsi simpatični vam! Lahko pa se malce potrudite - bodite uvidevnejši in pozornejši na njihove reakcije, ter s tem prispevajte k prijetnejšem in produktivnejšem delovnem okolju.

Urška Č.

Povzeto po http://www.msn.com, By Mary Lorenz, CareerBuilder.com writer

sorodni članki