| 

Aktualno

Pomembne novost za podjetnike po 1.1.2014

Pomembne novost za podjetnike po 1.1.2014

03.01.2014 ob 13:30

Sprememba na področju vlaganja prijav za zaposlene

ZZZS obvešča delodajalce, da se s 1. januarjem 2014 prične uporabljati Zakon o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja (ZMEPIZ-1; Uradni list RS, št. 111/13), ki določa, da mora biti prijava v obvezno pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje za delavca v delovnem razmerju vložena z dnem nastopa dela po pogodbi o zaposlitvi, vendar najkasneje pred začetkom opravljanja dela. V primeru, ko delavec tega dne iz opravičljivih razlogov ne začne z delom, mora biti prijava vložena najkasneje tistega dne, ki je kot dan nastopa dela dogovorjen v pogodbi o zaposlitvi.

Sprememba pri poročanju o izplačanih povračilih stroškov v zvezi z delom (kilometrina, dnevnice, prehrana…)


V Uradnem listu RS, št. 85 z dne 18. 10. 2013, je bil objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu (v nadaljevanju: Pravilnik REK). Ta določa, da se po 1.1.2014 na Rek obrazcih poroča tudi o vseh povračilih stroškov v zvezi z delom, ki se ne vštevajo v davčno osnovo, kot so: prehrana med delom, stroški prevoza na delo in z dela in terenski dodatek, nadomestilo za ločeno življenje, povračila stroškov v zvezi s službenim potovanjem, kot so: dnevnica, povračilo stroškov prevoza vključno s povračilom stroškov za uporabo delojemalčevega osebnega vozila za službene namene (kilometrina), povračilo stroškov za prenočišče,… Poroča se tudi ob izplačilih odpravnine, jubilejne nagrade ali solidarnostne pomoči, do višini , ki se ne všteva v davčno osnovo, ne poroča pa se o bonitetah, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (npr. darila otrokom zaposlenih v decembru do 42 eur) ter o dohodkih, ki so oproščeni plačila dohodnine. Pravilnik REK prav tako ne določa poročanja za izplačana povračila stroškov samostojnemu podjetniku posamezniku.

Če se povračila stroškov ali drugi dohodki, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, izplačujejo samostojno (ne skupaj z izplačilom plače) je treba, skladno s Pravilnikom, poročati o teh dohodkih najkasneje zadnji dan meseca, v katerem so bili dohodki izplačani.
Če so povračila stroškov v posameznem mesecu izplačana pred izplačilom plač, se o teh povračilih lahko poroča skupaj s plačo.

računovodski servis

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat