| 

Aktualno

Del dohodnine lahko še vedno namenite za donacije

Del dohodnine lahko še vedno namenite za donacije

24.12.2013 ob 11:53

Vsak zavezanec lahko do pol odstotka od svoje odmerjene dohodnine nameni za financiranje splošno-koristnih namenov ter za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov. Vsi, ki tega še niste storili in bi del dohodnine namenili za donacije, imate čas do konca leta.

Možnost za donacijo dela dohodnine se je v zakon o dohodnini vpisala z davčno reformo leta 2007. Na prvem seznamu upravičencev do donacij se je pred petimi leti znašlo 2440 organizacij, do danes pa se je le-ta razširil na več kot 4 tisoč.

Največja prejemnica donacij je doslej bila Slovenska karitas, v letu 2012 pa je bilo največ sredstev namenjenih Slovenski fundaciji za Unicef. Znesek donacij je za vsako izmed teh dveh organizacij znašal 155 tisoč evrov. Sledijo jim društvo Rdeči noski, zveza društva Sonček, združenje Europa Donna, Zveza prijateljev mladine Slovenije, društva Hospic, društvo SOS telefon … Znesek, ki ga je Durs v letu 2012 namenil upravičencem donacij, je v letu 2012 znašal 4 milijone evrov.

Del dohodnine lahko namenite največ petim organizacijam, ki jim boste namenili skupno do 0,5 odstotka vaše dohodnine. Na Dursu poudarjajo, da vložena zahteva velja nedoločen čas oz. do preklica ter da je ni treba vlagati vsako leto. Zavezanec pa si lahko premisli in del dohodnine nameni kateremu drugemu upravičencu.

Pripravila: V.S. www.data.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 9 do 22 °C

Četrtek
od 9 do 21 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat