| 

Aktualno

Večja obdavčitev neprijavljenega premoženja

Večja obdavčitev neprijavljenega premoženja

20.12.2013 ob 11:10

Spremenila se bo ureditev davka od nenapovedanih dohodkov, saj so ugotovili velike razlike med potrošnjo in prihodki, ki so prijavljeni davčnemu organu.

Zato predlog novele zakona določa, da lahko davčni organ sam ugotovi predmet obdavčitve s cenitvijo, če ima zavezanec preveč premoženja glede na dohodke, ki jih je napovedal. Določbe bodo tako preprečile, da bi zavezanec špekuliral in šele tekom davčnega postopka prijavil dodatno premoženje in se tako izognil obdavčitvi po nižji stopnji.

Takšen postopek odmere davka od nenapovedanih dohodkov se bo lahko po novem uvedel za eno ali več koledarskih let v obdobju zadnjih desetih let. Dosedanja ureditev določa pet let. Na podlagi tega člena se uveljavlja davčna stopnja v višini 70 %.

Nove so tudi določbe glede davčnega inšpekcijskega nadzora ter davčne izvršbe. Zavezanec bo po novem omejen pri navajanju novih dejstev in dokazov med inšpekcijskim postopkom, razširja pa se tudi krog oseb, ki so poroki za plačilo davčnega dolga.

Vir: Ministrstvo za finance

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat