| 

Aktualno

Oktobra se je povečalo število s.p.-jev

Oktobra se je povečalo število s.p.-jev

17.12.2013 ob 13:11

Statistični urad Republike Slovenije je na svoji spletni strani objavil podatek, da je bilo konec oktobra 2013 v Sloveniji skoraj 798 tisoč delovno aktivnih oseb, kar je za dobrih 2.400 več kot septembra letos in za 1,1 odstotka manj kot v lanskem oktobru.

V primerjavi z lanskim oktobrom se je letošnjega oktobra število samozaposlenih povečalo za tri odstotke, od tega je najbolj poraslo število samostojnih podjetnikov, in sicer za 3,6 odstotka oziroma na 56.282. Oktobra 2013 se je tudi prvič zaposlilo skoraj 4.000 oseb, kar je sorazmerno visoko število, če ga primerjamo s podatkom iz letošnjega septembra, ko se je prvič zaposlilo 2.500 oseb.

Število delovno aktivnih oseb se je najbolj povečalo v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, in sicer za več kot 500, visok porast pa so zabeležili tudi v pridelovalnih dejavnostih (za skoraj 500) in v dejavnosti trgovine (za približno 400).

Stopnja registrirane brezposelnosti se je oktobra 2013 po pričakovanjih zvišala, in sicer za 0,4 odstotne točke ter je ob koncu meseca znašala 13,0 odstotkov. Vzrok za porast števila registriranih brezposelnih oseb je – kot vsako leto oktobra – predvsem povečano število novo prijavljenih iskalcev prve zaposlitve, ki so zaključili izobraževanje.

Vir: SURS

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat