| 

Aktualno

Kdaj se bo sprostil kreditni krč?

Kdaj se bo sprostil kreditni krč?

16.12.2013 ob 12:48

Zatem ko sta 12. decembra Banka Slovenije in Vlada Republike Slovenije na novinarski konferenci predstavili rezultate stresnih testov, se slovenski podjetniki sprašujejo, kdaj se bo končno sprostil krediti krč in kdaj bodo lahko prišli do ugodnih posojil.

Za pojasnilo smo se obrnili na UMAR, kjer so nam odgovorili, da ob skorajšnjem začetku sanacije bančnega sistema pri napovedi makroekonomskih gibanj ne pričakujejo, da se bodo razmere začele postopno izboljševati. »V napovedi predpostavljamo, da se bo krčenje kreditne aktivnosti podjetjem po letošnjem 10-odstotnem zmanjšanju umirilo in v prihodnjem letu približno prepolovilo, v letu 2015 pa bi se zmanjševanje kreditov povsem ustavilo. To implicitno pomeni, da bodo banke v letu 2015 v stanju zagotavljati kredite podjetjem, ki niso prezadolžena,« so še dodali.

Spomnimo, da kapitalski primanjkljaj (t.i. bančna luknja) osmih pregledanih bank znaša 4,778 milijard evrov, za dokapitalizacijo treh bank (NLB, NKBM, Abanka) pa bo potrebnih 3,012 milijarde evrov.

Seveda pa ne moremo pričakovati, da bo zgolj očiščenje bank rešilo gospodarstvo. Za uspešno delovanje malih in srednje velikih podjetij v Sloveniji je poleg ugodnih bančnih posojil ključnega pomena tudi ugodnejše davčno in spodbudnejše poslovno okolje.

Pripravila: Vernesa Sadulai, Data d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 14 do 16 °C

Nedelja
od 11 do 18 °C

Ponedeljek
od 12 do 17 °C

Torek
od 10 do 15 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat