| 

Aktualno

Kakšno bo študentsko delo v letu 2014?

Kakšno bo študentsko delo v letu 2014?

13.12.2013 ob 13:17

V letu 2014 se napoveduje reforma študentskega dela, ki bo dijakom in študentom prinesla več socialne, pravne in ekonomske varnosti, delodajalci pa ne bodo plačevali višjih stroškov študentskega dela, kot zagotavljajo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

1. Študentski servisi ostajajo

Posredovanje študentskih del bo še vedno potekalo na podlagi napotnice in pretežno v elektronski obliki preko študentskih servisov. Ti pa bodo morali zagotavljati večjo pravno, socialno in ekonomsko varnost ter prevzeti določene administrativne naloge delodajalcev.

2. Vsako delo šteje

Študentje in dijaki bodo vključeni v pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zavarovanje za poklicne bolezni in poškodbe pri delu. Priznali jim bodo ustrezno pokojninsko dobo, zaslužki se bodo vštevali v pokojninsko dobo

3. Določitev minimalne urne postavke

Določena bo minimalna urna postavka, ki bo zagotavljala dostojno plačilo. Uvedene bodo določene tehnične in postopkovne rešitve, kot na primer prilagoditev vsebine napotnice ali sistem povratne napotnice. Spremenil se bo tudi način vštevanja dohodka študentskega dela pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

4. Centralna evidenca študentskega dela

Predvidena je centralna evidenca študentskega dela, ki naj bi preprečila enega izmed ključnih problem študentskega dela, to je podaljševanje izobraževanja in posredno tudi fiktivne vpise, prikrito brezposelnost, nevključevanje v aktivno politiko zaposlovanja.

5. Določitev skupnega stroška študentskega dela pri delodajalcih

Na strani delodajalcev bo določen višji skupni strošek študentskega dela, okvirno 43 %. Na ministrstvu poudarjajo, da to ne bo dvignilo stroškov delodajalcev.

6. Plačevanje prispevkov za pokojnino in invalidsko zavarovanje

Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bodo plačevali študentje in dijaki, vendar pa bodo na podlagi tega imeli tudi pravice iz pokojninske zavarovanja.

7. Strožji nadzor in sankcije

Nadzor nad študentskih delom bo dobil Inšpektorat za delo in Davčna uprava, vzpostavljena bo že omenjena centralna evidenca, posredno pa izvajala nadzor tudi Carinska uprava z aktivnostmi na področju zaposlovanja na črno.

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 14 do 16 °C

Nedelja
od 11 do 18 °C

Ponedeljek
od 12 do 17 °C

Torek
od 10 do 15 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat