| 

Aktualno

December v Ljubljani

December v Ljubljani

03.12.2013 ob 10:56

December je mesec, ko Ljubljana praznično zažari! Praznične prireditve se začnejo v torek, 3. decembra 2013, s prireditvijo Ljudje, prižgimo luč.

Praznično vzdušje v Ljubljani se bo tudi letos začelo s prireditvijo Ljudje, prižgimo luč - 3. decembra 2013, ob 17. uri se bo prižgala svetlobna okrasitev mesta. Vrhunec pa bo praznično dogajanje doseglo 31. decembra s silvestrovanji na prostem na trgih v središču mesta.
Decembrska doživetja v Ljubljani

Tradicionalni del decembrskega programa je tudi letos Miklavžev sejem, Praznični sejem, Miklavžev sprevod, Dobra vila, nastopi lajnarjev na ulicah in trgih, Božični koncert, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na trgih in silvestrovanja na prostem z ognjemetom.

Novost letošnjega leta so jaslice iz slame pred Zoisovo palačo. Postavljene bodo na prostem v naravni velikosti. Izvajalec tega dela programa je Društvo jasličarjev Anton Kravanja iz Stožic.
Letošnje leto je tudi prvič podaljšan program na Trgu francoske revolucije, ki bo potekal 30. in 31. decembra 2013.
V okviru glasbenega programa na odrih na Novem trgu, Kongresnem trgu, Mestnem trgu, Trgu francoske revolucije in na Pogačarjevem trgu bodo nastopili številni kakovostni slovenski in tuji glasbeni izvajalci. Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je namenjenih 113.150 EUR proračunskih sredstev. Del stroškov programa decembrskih prireditev zagotavljajo donatorji.
Praznična okrasitev mesta

Avtor svetlobne okrasitve mesta je znova umetnik Zmago Modic, ki vsako leto na nek način nadgradi rešitve iz preteklih let, s tem, da poskuša uporabiti čim več obstoječega materiala. Svoje avtorske projekte svetlobne okrasitve mesta »Vesoljna Ljubljana«, »Pot življenja« in »Prinašalci luči« z nekaj novostmi letos združuje v projekt »Začetek časa«.

Nekaj posebnega bo letos novoletna okrasitev Trubarjeve ulice z lučmi v obliki dežnikov po zamisli in izvedbi skupine KD ProstoRož v sodelovanju z lokalno dežnikarco.
Tradicionalno bo čaroben tudi park Zvezda, saj se bodo vanj naselile pravljične vile, svetlobne skulpture, ki jih ustvarjajo otroci ljubljanskih šol pod vodstvom Andreja Erjavca.

Svetlobna okrasitev: Po Ljubljani bo nameščenih 64 kilometrov svetlobnih skulptur ter lučnih girland na drevesih in na sedmih smrekah, ki bodo na Prešernovem trgu, pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pod Trančo, pri Mestni hiši ter v atriju Mestne hiše in na Ljubljanskem Gradu. Sredstva za okrasitev v enaki višini kot prejšnja leta (166.666 EUR brez DDV), so zagotovljena preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave.
Brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu

Za obiskovalce decembrskih prireditev bo od 1. decembra 2013 do vključno 1. januarja 2014 omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu: od ponedeljka do vključno petka med 18.30 in 5. uro, ob sobotah od 18.30 dalje, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, do 5. ure naslednjega dne.
Avtobusi mestnega potniškega prometa

V noči iz 24. na 25. december ter na silvestrovo bodo mestni avtobusi vozili pogosteje.
V noči iz 24. na 25. december 2013 bodo avtobusi na nočnih linijah N1, 2, N3, N5, 6, in N11 vozili do 1.15 ure, na silvestrovo pa bodo avtobusi na nočnih linijah vozili celo noč v intervalu 40 minut. V času od 22.30 do 23.30 bodo na linijah v smeri centra razporejeni še dodatni avtobusi.
Redni vodeni ogledi Ljubljane

Tudi redni vodeni ogledi mesta imajo v decembru praznično noto. V Turizmu Ljubljana so pripravili različne programe, ki so hkrati primerno darilo za najbližje. Izbirate lahko med tremi prazničnimi programi; več o tem na www.visitljubljana.com/ogledi.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 14 do 30 °C

Petek
od 16 do 33 °C

Sobota
od 17 do 28 °C

Nedelja
od 14 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat