| 

Postal sem podjetnik

Denar ni edini način nagrajevanja

Denar ni edini način nagrajevanja

16.04.2008 ob 16:12

Uslužbenci so ljudje. Čeprav se vam to morda zdi samoumevno, obstajajo tudi delodajalci, ki svoje delavce obravnavajo kot potrošni material – z lahkoto jih dobijo, z največjo lahkoto odpustijo in z lahkoto nadomestijo.
Vendar zaposleni niso vedno nadomestljivi. Seveda je včasih potrebno, v primeru da delavec ne izpolnjuje vaših pričakovanj, ali v primeru, ko v podjetju primanjkuje dela in ne morete več vzdrževati števila svojih zaposlenih, kakšnemu tudi odpovedati delavno razmerje. Vendar velika fluktuacija zaposlenih za podjetju pomeni strošek, za vas pa izgubo dragocenega časa.
Zaradi teh razlogov je nagrajevanje in skrb za vaše zaposlene ključnega pomena. Kar pomeni velik strošek. Povišic včasih ne zmorete deliti tako hitro in v takšni višini, kot bi si delavci želeli ali zaslužili.

Vendar denar na srečo ni edini način nagrajevanja – obstajajo še druge, nefinančne vrste nagrad za sodelavce, ki si to zaslužijo:

Rojstni dnevi – V podjetju lahko uvedete rojstne dni kot plačane, dela proste dni - za tistega ki praznuje, seveda. Veliko pomeni tudi skromno praznovanje na delovnem mestu.

Dobri dnevi – Velikokrat se zgodi, da delavec, ki tistih nekaj dni letnega dopusta hrani izključno za počitnice, kakšen dan povsem neupravičeno vzame »bolniško«, naj bo zaradi praznovanja rojstnega dne družinskega člana, obletnice ali začetka razprodaj. V takšnih primerih so nekatera podjetja raje uvedla t.i. »dobre dni«, ki jih delavci lahko izkoristijo v te namene.

Uslužbenec tedna – Saj ni potrebno vsak teden izbrati delavca tedna, še posebej če ste v podjetju trije – vendar ob posebnih dosežkih, ali ob zaključku kakšnega zahtevnega projekta, ko si delavec resnično zasluži pohvalo, ga lahko razglasite za delavca tedna. Nominiranec dobi aplavz, sodelavci pa e-poštno sporočilo o nagrajencu. Pohvala vsem dobro dene!

Dodaten dopust – Če si podjetje ne more privoščiti finančnih oblik nagrajevanja konec leta, lahko svojim zaposlenim podari dodaten teden dopusta.

Hrana – Neverjetno je, kako imajo ljudje radi brezplačno hrano. Pa ni potrebno, da je hrana na vrsti vsak dan, temveč le ob posebnih priložnostih, kot so rojstni dnevi, kakšen praznik ali pa zaključek projekta.

Fleksibilnost – Ena bolj cenjenih bonitet za zaposlenega, je tudi določena stopnja prilagodljivosti. Naj bo to prihod na delovno mesto pol ure kasneje, da lahko svoje otroke brez naglice odpeljejo v vrtec, ali pa odhod z delovnega mesta uro prej, zaradi osebnih opravkov, takšna vrsta fleksibilnosti povečuje lojalnost delavca.

In nenazadnje – beseda hvala. Najcenejši način je prav gotovo to, da se svojim zaposlenim ne pozabite zahvaliti vedno, ko si to zaslužijo!


povzeto po D.Carlsonovem Weblogu

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 18 °C

Nedelja
od 9 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat