| 

Uporabne informacije

Novopečeni s.p.-ji, oproščeni boste prispevkov!

Novopečeni s.p.-ji, oproščeni boste prispevkov!

21.01.2013 ob 20:26

Skladno z določbo štirinajstega odstavka 145. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2 (Uradni list RS; št. 96/2012, 39,2013) so zavarovanci iz 15. člena tega zakona oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca, in sicer:
• v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco, v višini 50 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena,
• v naslednjih 12 mesecih so te osebe oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena.
Po drugem odstavku 430. člena ZPIZ-2 se določba štirinajstega odstavka 145. člena tega zakona začne uporabljati 1. 7. 2013.

Oprostitev po navedeni določbi se prizna zavezancem, ki so prvi vpis v predpisan register izvedli po datumu uveljavitve te določbe, torej po 1. 7. 2013, oprostitev pa se jim prizna za dobo dveh let od prvega vpisa naprej.

Oprostitev plačila prispevkov po določbi štirinajstega odstavka 145. člena ZPIZ-2 zavezanec lahko uveljavlja le v obdobju prvih dveh let po prvem vpisu v register. Navedena olajšava se uveljavlja samo takrat, ko je zavezanec zavarovan na podlagi 15. člena ZPIZ-2. Iz navedenega izhaja, da zavezanec, ki neposredno po prvem vpisu v predpisan register ne pridobi lastnosti zavarovanca po 15. členu ZPIZ-2, ker je za polni delovni čas zavarovan po drugi prednostni pravni podlagi, nato pa se pred potekom obdobja dveh let od prvega vpisa zavaruje po 15. členu ZPIZ-2, lahko uveljavlja olajšavo le v preostanku dveletnega obdobja od prvega vpisa.

Navedena oprostitev plačila prispevkov se prizna le tistim zavezancem, ki se prvič vpišejo v register, kar pomeni, da ti zavezanci v primeru prenehanja opravljanja dejavnosti z izbrisom iz registra, ki nato še pred potekom obdobja dveh let od prvega vpisa spet registrirajo dejavnost, niso več oproščeni plačila prispevkov.

Pogoj prvega vpisa po določbi štirinajstega odstavka 145. člena ZPIZ-2 izpolnjuje le zavezanec, ki predhodno nikoli ni opravljal samostojne dejavnosti na podlagi vpisa v kateri koli register samostojnih dejavnosti. To primeroma pomeni, da se za prvi vpis po tej določbi ne šteje zavezančev prvi vpis v Poslovni register Slovenije, če je le-ta predhodno že opravljal samostojno dejavnost na podlagi vpisa v razvid zasebnih športnih delavcev.

vir: zpiz.si

sorodni članki


Komentarji: 4 

Dodajte komentar


ninette | 13.03.2013 ob 08:50
Nameravam odpreti s.p. pred 1.7.13, torej - velja novi zakon zame ali ne? Zanima me tudi: - imam 2 otroka (7 let in 2 leti) - sem upravičena do polovičnega plačila prispevkov do 6. leta najmlajšega otroka? Kako se to potem pokriva z novim zakonom? Najlepša hvala
ne drži | 10.03.2013 ob 14:08
prispevek NE drži v celoti!!
Glejte pojasnilo DURS:
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_socialno_varnost/prispevki_za_socialno_varnost_pojasnila/oprostitev_placila_prispevkov_po_prvem_vpisu_samozaposlene_osebe_v_predpisan_register/
admin | 25.01.2013 ob 22:53
ga. avtorica, smo popravili vir. V kolikor ste pa avtorica vas pa z veseljem navedemo. Sporočite.
avtorica  | 25.01.2013 ob 19:29
Odličen prispevek.
Prosim za navedbo vira
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 14 do 21 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat