| 

Posel in moda

Katera pa je vaša barva?

Katera pa je vaša barva?

Umetnost dobrega kombiniranja, tako oblačil kot ličil in ostalih dodatkov, s katerimi ženske želimo ustvariti svoj lasten videz, v prvi vrsti temelji na poznavanju svojih idealnih barv in barvnih kombinacij. Ste že kdaj opazili, da ste v oblačilih določene barve videti sveži, v drugi barvni kombinaciji pa kot da ne bi spali več dni zapored? Umetnost barvnih kombinacij sestoji iz dobrega poznavanja svoje barvne lestvice, ki temelji na fizičnih značilnostih kot so barva las, barva oči in barva polti ter uskladitev te lestvice z barvami oblačil, ki so na voljo v trgovinah.
• Pomladni tip
Zamislimo si pomlad. Cvetoče cvetje, sonce, ki pronica skozi prve popke rož. Tako je tudi v lestvici barvnih tipov ta tip predvsem svetel in svež. Ljudje, ki predstavljajo ta barvni tip so svetlolasi, svetlooki, svetle polti. Pristajajo jim predvsem pastelne barve oblačil, od mint zelene do rumene.
• Poletni tip
Poletje je čas zagorelega tena ter las, obarvanih od sonca. V ta barvni tip spadajo ljudje, ki imajo »zlato« v laseh, pa naj bodo to svetli blond odtenki ali pa tople rjave barve. Njihova polt je zagorela od sonca, oči pa so predvsem svetle. Pristajajo jim podobne barve oblačil, kot pomladnemu tipu, vendar s to razliko, da so barve poletnega tipa lahko bolj drzne in bolj močne – torej vse od pastelov do močnih barv.
• Jesenski tip
Čas jeseni je čas porumenelega listja na ulicah in rjavih odtenkov narave, ki prehaja v zimo. V ta barvni tip spadajo ljudje s toplo barvo oči, kot je denimo zlato rjava, svetlo rjava in srednje rjava. To so ljudje, katerih glave krasijo lasje toplih odtenkov, od toplih blond odtenkov do tople rjave in rdeče. Tem ljudem najbolj pristajajo zemeljske barve oblačil, torej barve jeseni – od zelene, rjave, do oranž in tako dalje.
• Zimski tip
Sneg, rdeča lička od mraza in kontrasti- vse to odlikuje zimo. Pomislite na Sneguljčico! Ta barvni tip je najbolj znan po svojih izrazitih kontrastih, ki jih ni zaslediti pri nobenem izmed prejšnjih tipov. Svetla polt, temne oči in temni lasje so največja značilnost tega barvnega tipa, ki si pri oblačilih lahko privošči najbolj močne in drzne barve: rdeča, mornarsko modra, črna in kristalno bela so le ene izmed barv, ki so kot ustvarjene za ta barvni tip.

Avtorica: TEJA BEDRAČ
 

sorodni članki