| 

Aktualno

Dolenjsko-posavska gazela 2012 je Evrosad

Dolenjsko-posavska gazela 2012 je Evrosad

13.09.2012 ob 19:33

Dnevnik, družba medijskih vsebin, d. d., je danes v Dolenjskih Toplicah razglasila dolenjsko-posavsko gazelo 2012. Najhitreje rastoče podjetje v regiji in drugi finalist izbora za naziv zlata gazela 2012 je podjetje Evrosad. Sicer je 100 najhitreje rastočih podjetij dolenjsko-posavske regije v petih letih ustvarilo kar 1.128 ljudi. V istem času je število zaposlitev v tej regiji upadlo s 46.500 na 41.700 ali kar za 10 odstotkov.

Evrosad
Podjetje je leta 1995 ustanovil Ivan Kozole in je značilna podjetniška zgodba o tem, kako se v družinskem podjetju znanje uspešno prenaša iz roda v rod. Danes skupina Evrosad, ki jo vodi sin Boštjan Kozole, zaposluje 150 ljudi v treh podjetjih, organizacijsko pa je razdeljena na proizvodnjo, hladilnico, trženje, finančno-računovodski sektor in poseben oddelek za razvoj. Delež izvoza znaša dobrih 66 odstotkov. Več kot polovica izvoza odpade na trge Anglije, Srednjega vzhoda in Skandinavije, druga skupina so kupci iz baltiških držav, Rusije in vzhodne Evrope, lani so prodrli še v Dubaj, tretja pa preostali trgi. Skupina Evrosad danes na 713 hektarjih, kolikor meri skupna površina treh podjetij v skupini – Evrosada, Sadjarstva Blanca in Sadjarstva Ormož, ter površine zasebnikov v Posavju, od katerih odkupujejo sadje, pridela 20.000 ton jabolk, 2000 ton hrušk in 500 ton breskev. V letu 2010 je zgradilo tudi pakirno-sortirni center, ki bi lahko zadostil potrebam celotnega slovenskega sadjarstva. Izreden pomen za razvoj ima tudi izobraževanje zaposlenih, saj se zavedajo, da lahko le z zadostnim znanjem dosegajo ustrezno kakovost pridelave. Skladno s tem v podjetju Evrosad že načrtujejo svojo akademijo, v kateri vidijo možnost še bolj kakovostnih oblik izobraževanja.

Obrazložitev komisije
Evrosad dokazuje, da se z dejavnostjo gojenja pečkatega in koščičastega sadja moč prebiti med izzivalce v mednarodnem merilu. Rast je dinamična in obenem preudarna: v petih letih je Evrosad prihodke iz prodaje podvojil, celotni prihodki pa so se lani povzpeli proti 8 milijonom evrov. V istem obdobju je priložnost zaposlitve v Evrosadu dobilo več kot trideset sodelavcev. Danes kolektiv šteje že 150 članov. Med odlike Evrosada šteje tudi, da imajo na odgovornih delovnih mestih kar dve tretjini sodelavk. Z rastjo podjetje počasi, a vztrajno povečuje tudi dodano vrednost, ki se je v letu 2011 približala 23.000 evrov na zaposlenega. Med dejavnike uspeha sodi premišljena proizvodnja sadja z minimalnimi vnosi pesticidov, s katero dosegajo visoke zahteve trgovskih verig ter vpetost v svetovno sadjarsko zgodbo. Mednarodno prepoznavno blagovno znamko gradijo s strokovnim vključevanjem na konference, med drugim sodelujejo z urednikom najpomembnejše sadjarske revije na svetu. Rast v prihodnosti povezujejo z vrhunsko kakovostjo ter razvojem. Na obstoječih in novih trgih bodo prodirali tudi z novimi jabolčnimi sortami in razširitvijo trenutno sorazmerno manjšega asortimana hrušk.

Med nominirance za dolenjsko-posavsko gazelo 2012 je metodološka komisija poleg podjetja Evrosad izbrala še krški GEN-I, ki je pomemben akter na elektroenergetskem trgu, in ribniški Yaskawa Ristro, specialist za robotske sisteme, ki jih kupcem dobavlja na ključ.

Dolenjsko-posavske gazele 2012 v 5 letih ustvarile 1128 novih delovnih mest
Dolenjsko-posavske gazele so v primerjavi s preostalimi slovenskimi regijami rasle najhitreje. Vrednost prodaje so od leta 2006 do 2011 pošesterile (indeks rasti 620), nekajkratno pa so presegle tudi rast dolenjsko-posavskega gospodarstva. To je v istemu obdobju po vrednosti prodaje zraslo komaj za tretjino, 33 odstotkov. S podpisom pogodbe o zaposlitvi je sto dolenjsko-posavskih gazel v petih letih razveselilo kar 1.128 ljudi. V istem času je število zaposlitev v tej regiji upadlo s 46.500 na 41.700 ali kar za 10 odstotkov. Gazele se ponašajo tudi z dodano vrednostjo. V obdobju od leta 2006 do 2011 je sto gazel povečalo dodano vrednost za 57,5 milijona evrov, kar pomeni 163-odsotno rast. V letu 2011 so regijske gazele v povprečju dosegle 46.032 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, približno polovica gazel (47) pa je presegla nacionalno povprečje dodane vrednosti 36.966 evrov na zaposlenega. Po velikosti se je na lestvico dolenjsko-posavskih gazel uvrstilo 77 mikro podjetij, 17 malih, poleg štirih srednje velikih pa sta na njej tudi dve veliki podjetji. V povprečju je podjetje na lestvici v letu 2011 zaposlovalo 23 sodelavcev, največje med njimi pa 215.


Sklepna prireditev Slovenska gazela 2012 bo v četrtek, 25. oktobra, v SNG Opera in balet Ljubljana. Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2012 najdete na spletni strani www.gazela.com.

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 16 do 27 °C

Nedelja
od 15 do 30 °C

Ponedeljek
od 17 do 31 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat