| 

Aktualno

Znani so 3 nominiranci za dolenjsko-posavsko gazelo 2012

Znani so 3 nominiranci za dolenjsko-posavsko gazelo 2012

10.09.2012 ob 18:09

Na podlagi rasti prihodkov in zaposlovanja, drugih finančnih podatkov ter podjetniške zgodbe je Metodološka komisija z glasovanjem izbrala tri nominirance, ki se bodo v četrtek, 13. septembra, v KKC Dolenjske toplice potegovali za priznanje dolenjsko-posavska gazela 2012. Nominirana podjetja po abecednem vrstnem redu so: podjetje Evrosad, ki jabolka sorte Gala od lanskega leta prodaja tudi v Dubaju, krški GEN-I, pomemben akter na elektroenergetskem trgu, in ribniški Yaskawa Ristro, specialist za robotske sisteme, ki jih kupcem dobavlja na ključ.

Evrosad
Podjetje je leta 1995 ustanovil Ivan Kozole in je značilna podjetniška zgodba o tem, kako se v družinskem podjetju znanje uspešno prenaša iz roda v rod. Danes skupina Evrosad, ki jo vodi sin Boštjan Kozole, zaposluje 150 ljudi v treh podjetjih, organizacijsko pa je razdeljena na proizvodnjo, hladilnico, trženje, finančno-računovodski sektor in poseben oddelek za razvoj. Delež izvoza znaša dobrih 66 odstotkov. Več kot polovica izvoza odpade na trge Anglije, Srednjega vzhoda in Skandinavije, druga skupina so kupci iz baltiških držav, Rusije in vzhodne Evrope, lani so prodrli še v Dubaj, tretja pa preostali trgi. Skupina Evrosad danes na 713 hektarjih, kolikor meri skupna površina treh podjetij v skupini – Evrosada, Sadjarstva Blanca in Sadjarstva Ormož, ter površine zasebnikov v Posavju, od katerih odkupujejo sadje, pridela 20.000 ton jabolk, 2000 ton hrušk in 500 ton breskev. V letu 2010 je zgradilo tudi pakirno-sortirni center, ki bi lahko zadostil potrebam celotnega slovenskega sadjarstva. Izreden pomen za razvoj ima tudi izobraževanje zaposlenih, saj se zavedajo, da lahko le z zadostnim znanjem dosegajo ustrezno kakovost pridelave. Skladno s tem v podjetju Evrosad že načrtujejo svojo akademijo, v kateri vidijo možnost še bolj kakovostnih oblik izobraževanja.

GEN-I
Tolminsko podjetje je bilo ustanovljeno leta 2004 in opravlja dve nosilni dejavnosti: trgovanje z električno energijo ter prodajo električne energije končnim odjemalcem in odkup električne energije od proizvajalcev. Ključna konkurenčna prednost podjetja je hitra odzivnost na dogajanja na trgih ob hkratni visoki stopnji obvladovanja tveganj, njegova rast pa je tesno povezana z demonopolizacijo trgov. Skupina GEN-I je s svojimi družbami danes aktivna na trgih Avstrije, Italije, Nemčije, Madžarske, Romunije, Bolgarije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Albanije, Grčije in Turčije. Sodeluje z več kot 1600 partnerji na 17 trgih in zlasti na manj likvidnih trgih jugovzhodne Evrope dosega precejšnjo rast tržnih deležev. Danes zaposluje že 140 ljudi. Njeni poslanstvo, vizija in vrednote temeljijo na partnerskih odnosih s trgovci, dobavitelji in kupci na eni ter z bankami, borzami in klirinškimi hišam ter sistemskimi operaterji na drugi strani, v središču pozornosti pa so vedno zaposleni. Zadovoljstvo vseh deležnikov družbe skupine dosegajo z inovativnostjo in prilagodljivostjo. V širšem pojmovanju družbene odgovornosti GEN-I z zniževanjem marž monopolistov in posledično manjšanjem stroškov podjetij izrazito prispeva k dvigovanju konkurenčnosti gospodarstev, kjer deluje.

Yaskawa Ristro
Podjetje Yaskawa Ristro je bilo ustanovljeno leta 1996, vendar pa njegovi začetki segajo v leto 1990. Tedaj je bilo z namenom pokrivanja slovenskega in jugoslovanskega trga z robotskimi storitvami in produkti skupaj z nemškim partnerjem ustanovljeno mešano podjetje Motoman Robotech. Leta 1994 je nemškega partnerja kupila japonska Yaskawa, s tem pa je slovensko podjetje Motoman prešlo pod japonske lastnike. Pomembno vlogo v razvoju je imela postavitev proizvodnje v Ribnici v letu 1996, ko je bilo ustanovljeno tudi novo podjetje Yaskawa Ristro. Prednost podjetja Yaskawa Ristro je, da robotske sisteme dobavlja na ključ, kar pomeni, da naročniku najprej svetuje, mu pripravi projekte, izvede celoten inženiring ter montira sistem in ga testira in koordinira celoten projekt. Podjetje Yaskawa Ristro razvija odkrite in odprte odnose med sodelavci, zaposlenim pa ponuja tudi možnost dela v mednarodnem okolju – nedavno se je tako iz Brazilije vrnila skupina strokovnjakov, ki so sodelovali pri postavitvi večje robotizirane linije. Skrbi tudi za inovacije na vseh delovnih področjih, zato je izobraževanje ključnega kadra njegova pomembna prioriteta. Zaposleni so redno deležni tudi izobraževanj na področju znanja tujih jezikov, tako da jih več kot 70 odstotkov lahko komunicira v angleškem ali nemškem jeziku.

Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2011 najdete na spletni strani www.gazela.com.
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 17 do 29 °C

Nedelja
od 13 do 23 °C

Ponedeljek
od 12 do 24 °C

Torek
od 12 do 25 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat