| 

Posel in moda

Z velibom po Parizu?

Z velibom po Parizu?

Če želite biti popolnoma v duhu modernega časa in v slogu vedno sofisticiranih Parižanov se boste od poletja naprej po Parizu prevažali z velibom. Oziroma kot pravi v svojem prispevku Brina Svit (Delo, Sobotna priloga, 6. oktober 2007), vas bodo po njenih izkušnjah začudeno gledali, če se boste na sestanek v mestu pripeljali z metrojem ali recimo s svojim biciklom. Pravi namreč, da vas bodo imeli za zastarele oziroma da niste »à la page«, torej da niste več na tekočem.
Z velibom, sprašujete? O njem obstaja zloženka vélo + libre. Velib oziroma po pariško vélo je metalno sivo, nizko, precej obilno in zato stabilno, dan in noč osvetljeno kolo, namenjeno tako moškim kot ženskam, s pogojem, da so uporabniki stari več kot štirinajst let in da merijo v višino več kot 1.50 m. So izredno udobni, zlahka se jih da parkirati, ponoči pa so izredno dobro vidni. Mestna oblast je namestila 10.000 (kmalu celo 14.000) primerkov veliba na urejenih postajah samo za velibe po vsem Parizu. Na vsaki postaji je prostora za 20 velibov. Sistem funkcionira tako, da morate za uporabo kupiti magnetno kartico, s katero imate dostop do kolesa. Obstajajo tri različne verzije kartic: dnevna za 1 €, tedenska za 5 € in letna za 29 €. Prve pol ure je uporaba veliba zastonj. Vsakih dodatnih trideset minut pa stane 1 €. Svoj velib lahko po uporabi odložite na katerikoli velibski postaji v Parizu. Obstaja pa celo načrt z vsemi velibskimi postajami, tako kot na primer načrt z mestnimi postajami metroja.
Novi način mestnega javnega transporta so mestne oblasti Parižanom ponudile 15. julija letos. Uspeh veliba pa presega vsa pričakovanja. Tako s poslovne plati kot tudi novega načina življenja. Uporabniki velibov so v hipu postali prava skupnost, ki je razvila svojo značilno komunikacijo, svoje spletne strani, kjer izmenjujejo izkušnje, najboljše potovalne variante, pri katerih lahko prihraniš vsak evro, dobre kavarne na poti in druge velibske skrivnosti. Skratka podjetje, ki ima zaenkrat monopolni položaj in je z mestom podpisalo pogodbo, si mane roke. Kajti velib je postal novi kolektivni način transporta, pri čemer je transportno sredstvo skupna lastnina, do katere čutiš določeno mero odgovornosti (za vsako škodo na velibu se namreč plača kazen). Poleg tega navsezadnje mesto skrbi tudi za zdravje in kondicijo svojih meščanov.

Slika - Velib
Slika - Vožna po Parizu z velibom


Vir: časnik Delo, Sobotna priloga, Z metrojem ali velibom?, Brina Svit, 6. oktober 2007, http://www.en.velib.paris.fr/les_stations/trouver_une_station

Urška Č.

sorodni članki