| 

Aktualno

Ustanovitev podjetja za 50 evrov

Ustanovitev podjetja za 50 evrov

15.10.2007 ob 07:04

"Čez nekaj mesecev bo v Sloveniji mogoče ustanovitvi podjetje v samo štirih dneh in za pičlih 50 evrov," zatrjujejo na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Gregor Virant. Z ministrstva za javno upravo, ki ga vodi Gregor Virant, so sporočili, da bo že čez nekaj mesecev mogoče podjetje ustanoviti v štirih dneh in to za okoli 50 evrov. S tem so se odzvali na evropski vmesni pregled politike do malih in srednjih podjetij. V pregledu Stroški ustanovitve podjetja v Sloveniji znaša danes 250 evrov, za ustanovitev pa sta potrebna dva meseca. V državah EU-15 znašajo stroški 554 evrov, upravni postopki pa trajajo le 12 dni, poroča Evropska komisija.
Združili bodo sodni in poslovni register
Da bi omogočili hitrejšo registracijo podjetij, so na ministrstvu za pravosodje sprejeli novelo zakona o sodnem registru. Ta daje pravno podlago za elektronske predloge vpisov v sodni register, za združitev sodnega in poslovnega registra v eno tehnološko bazo. "Novela zakona ukinja tudi vse takse za vpise v sodni register in obvezno objavo v uradnem listu. Te se bo nadomestila brezplačna objava na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes)," je sporočilo MJU.
Več kot polovica mladih Evropejcev želi imeti svoje podjetje
Polovica mladih v EU želi v naslednjih petih letih ustanoviti podjetje, kažejo zadnji podatki Eurobarometra. 42 odstotkov meni, da igra izobrazba ključno vlogo, 44 odstotkov mladih pa pravi, da jih je k razmišljanju o podjetništvu vzpodbudila šola. V članicah, ki so pristopile k EU leta 2004, je prebivalstvo bolj nagnjeno k podjetništvu, kot v EU-15. S podjetništvom se želi ukvarjati kar 62 odstotkov mladih v teh članicah, v primerjavi z EU-15, kjer si to želi le 48 odstotkov.
Evropejci se bojimo neuspehov
Raziskava je pokazala, da ljudje še niso začeli ustanavljati podjetij, saj se bojijo neuspeha, bankrota, ali da bi ostali brez vseh prihodkov in izgubili vse. Več kot 70 odstotkov Evropejcev tudi vidi problem v zapletenih administrativnih procesih in prošnjah za finančno pomoč.
Mala in srednja podjetja hrbtenica evropske ekonomije
V EU je približno 23 milijonov malih in srednjih podjetij, kar predstavlja 99 odstotkov vseh podjetij, pravi poročilo Evropske komisije. Mala in srednja podjetja dajejo 100 milijonov zaposlitev v Evropi, v nekaterih sektorjih tako pokrivajo kar 75 odstotkov vseh delovnih mest. Mala in srednja podjetja zato pomenijo hrbtenica evropske ekonomije. Gašper G. Vir:finance.si

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


BZ1 | 17.10.2007 ob 15:52
Virant bo, ja......
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od -2 do 1 °C

Torek
od -3 do 4 °C

Sreda
od -5 do 2 °C

Četrtek
od -4 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat