| 

Aktualno

Podjetniki, čimprej NUJNO preglejte svoje M-1 obrazce!

Podjetniki, čimprej NUJNO preglejte svoje M-1 obrazce!

02.12.2011 ob 12:21

O spremembah na področju obveznih socialnih zavarovanj smo v začetku letošnjega leta že pisali. Ker pa se bliža čas, ko bodo v veljavo tudi v praksi stopile spremembe urejanja obveznih socialnih zavarovanj, vam v nadaljevanju pošiljamo še bolj podrobno obrazložitev.

Sprememba načina urejanja obveznega socialnega zavarovanja družbenikov, ki so poslovodne osebe, po 01.01.2012

Uveljavitev Zakona o urejanju trga dela prinaša bistvene spremembe za lastnike enoosebnih in večosebnih družb ter zavodov, ki so bili do sedaj v obvezna zavarovanja prijavljeni na podlagi 040.
Predlagamo, da čimprej NUJNO pregledate svoje M-1 obrazce (Potrdilo o prijavi podatkov o pokojninskem in invalidskem, ter zdravstvenem zavarovanju ZZZS) – in sicer rubriko Podlaga za zavarovanje.

Vsem lastnikom enoosebnih družb (samo en 100 % lastnik in direktor, ki je zaposlen v družbi) ki imajo že sedaj podlago za zavarovanje 040 in so vstopili v zavarovanje pred letom 2011, bo zavod uskladitev zavarovalnih podlag uredil sam – avtomatsko bodo podlago 040 razširili oz. razdelili na 040 in 112 (podlaga za zavarovanje za primer brezposelnosti)

Vsi lastniki, ki pa imajo vpisano podlago za zavarovanje 001, pa morajo OBVEZNO nakasneje do 31.12.2011 na zavodu za zdravstveno zavarovanje SAMI urediti svoje zavarovanje. Zavarovali vas bodo na podlago 040 in če boste zahtevali tudi na podlago 112 (podlaga za zavarovanje za primer brezposelnosti).

Največja sprememba za 100% lastnike enoosebnih družb in zavodov pa je :

-zavezanec za zavarovanje ni več družba, ampak fizična oseba
-obrazce za prispevke (OPSVL) morate na e-davke oddajati sami (lahko pooblastite računovodski servis, da to stori v vašem imenu), sami pa boste morali tudi nakazovati prispevke za obvezna socialna zavarovanja iz svojih TRR.
-iz podjetja si ne morete več izplačevati plače ampak lahko s podjetjem sklenete pogodbo o poslovodenju in dohodke prejemate na podlagi le-te (po pogodbi o poslovodenju vam nakazuje podjetje neto izplačilo, oddaja za vas REK-1 obrazec, izplačuje 25% dohodnino ) - celoten bruto znesek nakazil je 100% strošek podjetja, vaši prispevki, ki jih plačujete sami, pa niso več strošek podjetja. V praksi si bruto znesek izplačila po poslovodni pogodbi lahko zvišate za znesek prispevkov, v tem primeru so tudi prispevki posredno upoštevani kot strošek podjetja in tudi davčno priznani.
Tu vas moramo opozoriti, na določitev višine prispevkov, ki se bo po zakonu določala glede na bruto dohodek, prejet za vodenje poslovnega subjekta (vas kot fizične osebe), ki so bili izplačani v preteklem letu (torej na podlagi zadnje dohodninske odločbe).
V primeru lastnikov večosebnih družb (tam kjer je več lastnikov), pa morate ravno tako pregledati svoje M-1 obrazce, saj obstaja možnost, da so vas v preteklosti zavarovali na podlago 040. Poslovodje družbeniki večosebnih družb, ki so bili pred 1.1.2011 zavarovani na podlagi 040 bodo namreč ostali zavarovani enako kot doslej. Prenos zavarovanja za brezposelnost iz podlage 040 na 112 bo opravil ZZZS.
Poslovodja družbenik večosebne družbe se lahko zavaruje na podlagi 001 – s sklenjenim delovnim razmerjem ali pa na podlagi 040 – s civilnopravno sklenjeno pogodbo o poslovodenju.
V primeru zavarovanja na podlagi 001, lastniki–družbeniki med seboj sklenejo pogodbe o zaposlitvi, ter popravijo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje svoj M-1 obrazec na podlago v zavarovanje na 001, kar pomeni normalno zaposlitev in prejemanje plače iz podjetja.

Ker je okrog teme več vprašanj in možnih variant rešitve, vas lepo prosimo, da v primeru kakršnihkoli vprašanj čimprej kontaktirate svojo referenko na servisu.


Moj računovodja d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 20 do 32 °C

Ponedeljek
od 21 do 34 °C

Torek
od 21 do 34 °C

Sreda
od 20 do 35 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat