| 

Aktualno

Zlata gazela 2011 je KLS Ljubno!

Zlata gazela 2011 je KLS Ljubno!

26.10.2011 ob 20:35

Dnevnik, družba medijskih vsebin, d. d., je danes v Cankarjevem domu v Ljubljani razglasila najboljša med hitro rastočimi slovenskimi podjetji in podelila zlato, srebrno in bronasto gazelo 2011. Kipec zlate gazele je pripadel savinjsko-zasavski gazeli KLS Ljubno, kipec srebrne gazeli osrednjeslovenski gazeli XLAB in kipec bronaste gazele dravsko-pomurski gazeli GMT. Petsto najhitreje rastočih slovenskih podjetij je v petih letih od leta 2005 do 2010 ustvarilo 8.462 novih delovnih mest.

KLS Ljubno
Podjetje že 39 let vodi direktor Bogomir Strašek. Kar 83-odstotkov izdelkov izvozijo, z zobatimi obroči pa podjetje dosega kar 40 odstotkov evropskega in 12 odstotkov globalnega trga. Njihovi zobati obroči so vgrajeni v motorje kar 28 avtomobilskih znamk. Podjetje je razvojno naravnano, kar se kaže v več kot 30-odstotnem deležu novih proizvodov v skupni prodaji v zadnjih dveh letih. Ob tem pa več kot dve tretjini zaposlenih vsako leto opravi eno ali več oblik notranjega usposabljanja. Podjetje je eno najbolj avtomatiziranih podjetij v panogi, saj je robotiziranih več kot 90-odstotkov proizvodnih procesov. Obenem dosegajo izredno kakovost proizvodov in le 1,6 reklamacije na milijon proizvodov. Več kot 4 odstotke celotnih letnih prihodkov investirajo v razvoj novih znanj in veščin zaposlenih ter razvoj proizvodov in proizvodnih procesov.

Obrazložitev komisije
V KLS Ljubno najdemo znanje in razumevanje potreb trga, bogastvo izkušenj dela z ljudmi in negovanje odnosov med njimi ter športne vrednote, ki jih podjetje neguje v stalnem tekmovanju in zmagovanju na globalnih poslovnih olimpijskih igrah. Podjetje je vrsto let nazaj začelo od začetka. Po tem, ko se je ob osamosvojitvi soočil z 94-odstotno izgubo trga, je KLS ne le preživel, temveč postal eden najpomembnejših dobaviteljev avtomobilske industrije v svetovnem merilu. Prodorno podjetje je razvojno naravnano: delež novih proizvodov in novih kupcev v skupni prodaji v zadnjih letih znaša med 26 in 30 odstotki, z 90-odstotno pokritostjo proizvodnih procesov pa KLS velja tudi za najbolj avtomatizirano in robotizirano podjetje v panogi. KLS Ljubno pod vodstvom Mirka Straška daje visok poudarek usposabljanju zaposlenih in kakovosti. Ta se odraža v osupljivem standardu: v KLS beležijo zgolj in samo 1,6 reklamacije na milijon izdelkov. Spoštovanja vredna je tudi rast dodane vrednosti na zaposlenega: v letu 2010 je dosegla vrednost 70.381 evrov na zaposlenega, kar pomeni podvojitev v petih letih in obenem dvakratnik povprečja slovenskega gospodarstva. Na podlagi rezultatov in prepoznavanja vrednot gazele, to je dinamične in obenem trajnostno naravnane rasti, je svet gazel sprejel odločitev, da priznanje zlata gazela 2011 prejme družba KLS Ljubno.

Srebrna in bronasta gazela 2011
Naziv srebrne gazele 2011 je pripadel gazeli Osrednje Slovenije, računalniškemu podjetju, kjer razvijajo programsko opremo za spletno komunikacijo in računalništvo v oblaku XLAB, bronasta gazela 2011 pa je postala dravsko-pomurska gazela, trgovina z rezervnimi deli in opremo za motorna vozila GMT.

Podelitev priznanj
Zlato gazelo 2011 je podjetju KLS Ljubno na prireditvi v Cankarjevem domu podelil predsednik RS dr. Danilo Türk, podjetje XLAB je kipec s srebrno gazelo 2011 prejelo iz rok predsednika sveta gazel Matjaža Čadeža, bronasto gazelo pa je podjetju GMT podelil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo mag. Janko Burgar.

Na prireditvi Slovenska gazela 2011, ki si jo je bilo moč ogledati v neposrednem prenosu na www.dnevnik.si so se predstavili tudi drugi regijski zmagovalci: gorenjska gazela Lotrič, dolenjsko-posavska gazela Mikrografija in primorsko-notranjska gazela Kolektor Koling.

Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2011 so na spletni strani www.gazela.com, kjer najdete tudi medijsko središče s fotografijami.
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 9 do 22 °C

Četrtek
od 9 do 21 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat