| 

Aktualno

Fordova anketa: trije od petih ne bi opravili vozniškega izpita

Fordova anketa: trije od petih ne bi opravili vozniškega izpita

12.10.2011 ob 12:46

Fordova anketa opozarja na nevarno vedenje voznikov in potrjuje zahteve uporabnikov po varnostnih tehnologijah

• 47 odstotkov nemških voznikov je potrdilo (ročno) uporabo mobilnega telefona med vožnjo, 66 odstotkov pa priznava, da za volanom tudi jedo in pijejo.

• 43 odstotkov Italijanov pravi, da vozijo z eno roko, 14 odstotkov jih med vožnjo piše sporočila z mobilnim telefonom.

• Trije od petih evropskih voznikov niso prepričani, da bi opravili vozniški izpit, če bi to od njih zahtevali v tem trenutku.

• Varnostne blazine so na vrhu seznama varnostnih funkcij, ki jih evropski udeleženci v prometu najbolj cenijo; zelo iskana je tudi tehnologija za preprečevanje naleta pri majhnih hitrostih.


Rezultati ankete, ki jo je naročil Ford, kažejo, da evropski vozniki za volanom kaj hitro podležejo različnim motnjam.

Anketa, v kateri je sodelovalo več kot 4300 voznikov iz Španije, Italije, Francije, Nemčije in Velike Britanije, je razkrila, da zaskrbljujoče veliko voznikov redno ogroža sebe in druge udeležence v prometu, saj imajo med vožnjo polne roke mobilnih telefonov, jedače in pijače, kakšna dama pa je priznala tudi ličenje v naglici.

Poleg tega imajo evropski vozniki precej slabo mnenje o svojih vozniških zmožnostih, saj med vprašanimi kar 62 odstotkov meni, da ne bi opravili vozniškega izpita, če bi ga morali ponovno opraviti.

"Ta anketa jasno dokazuje, da moramo obvezno izboljšati stopnjo osredotočenosti za volanom," je povedal Stuart Southgate, direktor urada za varnost v prometu pri Fordu Evropa.

Letos objavljene statistike EU kažejo, da je bilo v letu 2009 v prometnih nezgodah po Evropi poškodovanih več kot 1,5 milijona oseb. Ford je anketo o varnosti v prometu naročil v sklopu vseevropske turneje Prihodnost varnosti (Future of Safety), da bi zagotovil vpogled v vedenje voznikov in ugotovil, katere varnostne funkcije v vozilih so za voznike najpomembnejše.

Nemški vozniki so najpogosteje uporabljali mobilni telefon med vožnjo, saj je skoraj polovica vprašanih povedala, da za volanom telefonira in pri tem drži napravo v roki. Na drugi strani lestvice so Britanci, med katerimi jih samo šest odstotkov med vožnjo uporablja mobilni telefon.

Vožnje so po svojem prepričanju najbolj vešči italijanski vozniki: kar polovica bi jih že takoj prvič ponovno naredila vozniški izpit, kar je precej več od Nemcev, med katerimi je tako samozavestnih samo 30 odstotkov.

Pri vprašanju, ali so varnejši vozniki ali voznice, so samo Nemci dali prednost moškim. Med vprašanimi se je za voznike odločilo 22 odstotkov, podporo voznicam je izrazilo 21 odstotkov, ostali pa med spoloma niso delali razlik. Nasprotno je kar 50 odstotkov anketiranih Francozov povedalo, da ženske vozijo bolj varno.

Glede varnostnih sistemov v vozilih je anketa pokazala, da sodijo varnostne blazine med najbolj cenjene funkcije, saj se je med vprašanji v tem razdelku zanje odločilo 25 odstotkov vseh anketiranih. Z 21 odstotki jim tesno sledijo tehnologije za preprečevanje naleta pri majhnih hitrostih, kot je Fordov sistem za aktivno ustavljanje v mestih.

"Aktivno ustavljanje v mestih je samo ena od tehnologij, ki smo jih letos poleti prikazali na naši evropski turneji Prihodnost varnosti," je povedal Southgate. "Obiskali smo 28 mest v 11 državah in pokazali, kako sistem za aktivno ustavljanje v mestih samodejno zavira, če tipala zaznajo veliko verjetnost naleta v vozilo, ki vozi oziroma stoji pred nami."

"Druga prikazana funkcija je napihljiv zadnji varnostni pas, ki je zasnovan za boljšo zaščito potnikov na zadnjih sedežih. Med funkcijami za pomoč vozniku smo predstavili tudi aktivno pomoč pri parkiranju. Vse te tehnologije so bile povsod sprejete z velikim navdušenjem."
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat