| 

Aktualno

Dolenjsko-posavska gazela 2011 je Mikrografija

Dolenjsko-posavska gazela 2011 je Mikrografija

06.10.2011 ob 19:00

Dnevnik, družba medijskih vsebin, d. d., je danes v Dolenjskih Toplicah razglasila dolenjsko-posavsko gazelo 2011. Najhitreje rastoče podjetje v regiji in peti finalist izbora za naziv zlata gazela 2011 je podjetje Mikrografija, kjer zagotavljajo informacijske sisteme za urejanje in arhiviranje dokumentov. Sicer je 100 najhitreje rastočih podjetij dolenjsko-posavske regije v petih letih ustvarilo 1.463 novih delovnih mest, kar predstavlja več kot četrtino vseh novih delovnih mest v regiji.
Mikrografija
V podjetju Mikrografija trgu ponujajo informacijske sisteme za urejanje in arhiviranje dokumentov. Podjetje je fleksibilno, sprejemajo se lahko hitre odločitve. Direktor in 100-odstotni lastnik Boštjan Gaberc je podjetje ustanovil pri zgolj 22 letih. Njegov cilj je bil zelo enostaven: poiskati nekaj, česar drugi ne delajo. Leta 1992 je bilo znanja o internetu in e-rešitvah v Sloveniji še zelo malo, zato je veliko potoval in nabiral informacije. V zadnjih letih so jim večja naročila v tujini omogočila ponovno rast, prisotni so tudi v Nemčiji, Avstriji, Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Priložnost podjetja je tudi poslovanje v oblaku in e-zdravje, kar zajema e-poslovanje zdravstva: e-recepti, naročanje prek telefona in podobno. V tujini, kjer se srečujejo z globalno konkurenco, so konkurenčni zaradi svojega znanja, specializacije in prilagodljivosti, ki jo dosežejo z izjemnim kadrom, nenehnim iskanjem novih priložnosti v produktih in tržnih poteh.

Obrazložitev komisije
Podjetje Mikrografija - kot regijske zmagovalce jih na izboru Gazela srečujemo že drugič - že vrsto let ohranja dinamično in obenem stabilno rast, temelječo na novih tehnologijah in izjemnemu občutku za delo z ljudmi. Slednje Mikrografija potrjuje tudi z rednim sodelovanjem in merjenjem kakovosti odnosa med organizacijo in zaposlenimi v projektu Zlata nit. Podjetje je v petih letih prihodke več kot potrojilo in v preteklih letih v Slovenijo pripeljalo veliko novih tehnologij, ki so jih z lastno modifikacijo prvi ponudili trgu. Če drži poslovna modrost, da ko podjetje podvoji število zaposlenih, postane novo podjetje, se je Mikrografija v teh petih letih »reinkarnirala«: kolektiv danes šteje 50 zaposlenih, pet let nazaj jih je bilo 19. Podjetje, katerega delež prodaje na tujem znaša 50 odstotkov, svoj tržni prodor nadgrajuje z odpiranji podjetij v tujini in širjenjem na nove trge. V mednarodnem okolje iz novomeškega podjetja rastejo nove gazele, ki tudi v zahtevnejših gospodarskih okoliščinah dosegajo stopnje rasti 30 odstotkov letno.

Med nominirance za dolenjsko-posavsko gazelo 2011 je metodološka komisija poleg podjetja Mikrografija izbrala še podjetje Dama, kjer izdelujejo papirnate vrečke in embalažo, ter podjetje Sun Roller Adriatica, kjer izdelujejo mobilne hiše.

Dolenjsko-posavske gazele 2011 v 5 letih ustvarile 1.463 novih delovnih mest
Indeks rasti prihodkov iz prodaje dolenjsko-posavskih gazel med letoma 2005 in 2010 je z vrednostjo 581 skoraj dohitel rast osrednjeslovenskih gazel, ki so v istem obdobju zabeležile šestkratno rast prodaje. Letošnje dolenjsko-posavske gazele so tako k prihodkom iz prodaje celotne regije v letu 2010 prispevale 13 odstotkov (v letu 2005 le 3 odstotke), kar je najvišji prispevek gazel med vsemi regijami. Rast dolenjsko-posavskih gazel je bila poskočna tudi z vidika zaposlovanja: v petih letih je sto gazel število delovnih mest povečalo s 1.110 v letu 2005 na 2.563 v letu 2010. To pomeni skoraj 1.463 novo ustvarjenih delovnih mest ali več kot četrtino (27 odstotkov) vseh novih zaposlitev v regijskem gospodarstvu v tem obdobju. V letu 2010 so regijske gazele v povprečju dosegle 45.989 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, skoraj polovica gazel pa je presegla nacionalno povprečje dodane vrednosti na zaposlenega.

Finalisti izbora Gazela 2011
Šesti finalist za zlato gazelo 2011 bo znan na izboru Primorsko-notranjska gazela 2011 prihodnji teden v Novi Gorici. Dosedanji finalisti so poleg današnjega zmagovalca še dravsko-pomurska gazela GMT, gazela Osrednje Slovenije 2011 XLAB, gorenjska gazela Lotrič in savinjsko-zasavska gazela KLS.

Sklepna prireditev Slovenska gazela 2011 bo v sredo, 26. oktobra, v Cankarjevem domu v Ljubljani. Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2011 najdete na spletni strani www.gazela.com, kjer najdete tudi medijsko središče s fotografijami.
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 6 do 10 °C

Ponedeljek
od 5 do 10 °C

Torek
od 6 do 14 °C

Sreda
od 4 do 15 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat