| 

Moja pisarna

Poslovne nepremičnine v središču Maribora

Poslovne nepremičnine v središču Maribora

14.06.2008 ob 10:29

Na trgu poslovnih nepremičnin v Mariboru trenutno ni večjih sprememb, po ocenah nepremičninskih izvedencev bi lahko celo rekli, da v štajerski prestolnici na področju poslovnih nepremičnin vlada mrtvilo. Novih poslovnih stavb ni, na elitnih lokacijah v središču mesta je večinoma vse zasedeno, še posebej pa zelo drago, medtem ko se razpoložljivost poslovnih lokalov v pritličjih poslovno-stanovanjskih objektov hitro menja in je stanje zelo različno.
V središču Maribora so v poslovnih objektih locirane predvsem finančne storitve, ki so nadomestile druge dejavnosti, trgovina pa se je večinoma iz središča mesta umaknila na obrobje. V središču mesta najdete precej gostinskih lokalov, za oddajo ali prodajo pa trenutno ni mogoče najti skoraj nobenega.
V središču mesta so tako našle prostore domače in tuje banke, ki jim družbo delajo zavarovalnice in drugi igralci na finančnem trgu. Cene na teh lokacijah so precej visoke, vendar je očitno, da za uporabnike teh prostorov cena v središču ni pomembna. Kvadratni meter poslovnih prostorov v mestnem središču stane namreč od 2.000 do 2.400 €/m2. Ne glede na to, da po teh nepremičninah povprašujejo institucije, ki jim cena ni pomembna in zato lahko ponudijo precej več, pa je vse več povpraševanja po najemu. V središču mesta se takšne poslovne nepremičnine oddajajo od 8 €/m2 do 15 €/m2, zgornja meja pa je 20 €/m2 (v strogem mestnem jedru v novi oziroma obnovljeni in novoopremljeni stavbi). Višina najemnine je seveda odvisna od lokacije, velikosti in opremljenosti prostorov in drugih bonitet (uporabnost, prometna ureditev oziroma dostopnost, parkirni prostori, izgled objekta...).
Sicer pa po ocenah domačih nepremičninskih posrednikov ponudba ostaja takšna kot je, običajno v ponudbi ni tistega, po čemer stranke povprašujejo, zato je potrebno v večini primerov sprejemati določene kompromise. Glede na trenutni trend pa je tudi v Mariboru pričakovati rast cen na lokacijah, ki nudijo boljše in kvalitetnejše okolje (glavna cesta, vpadnica v mesto, bližina avtoceste, že obstoječa področja, namenjena poslovnim dejavnostim). Na ostalih področjih pa bodo poslovne nepremičnine predvidoma obdržale sedanjo vrednost.

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 3 do 17 °C

Ponedeljek
od 4 do 19 °C

Torek
od 3 do 19 °C

Sreda
od 1 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat