| 

Aktualno

Savinjsko-zasavska gazela 2011 je KLS

Savinjsko-zasavska gazela 2011 je KLS

29.09.2011 ob 19:45

Dnevnik, družba medijskih vsebin, d. d., je danes v Celju razglasila savinjsko-zasavsko gazelo 2011. Najhitreje rastoče podjetje v regiji in četrti finalist izbora za naziv zlata gazela 2011 je podjetje KLS Ljubno, eno vodilnih svetovnih podjetij za razvoj in proizvodnjo zobatih obročev vztrajnikov za avtomobilske motorje. Sicer je 100 najhitreje rastočih podjetij savinjsko-zasavske regije v petih letih ustvarilo 1.100 novih delovnih mest, kar predstavlja 20 odstotkov vseh novih delovnih mest v regiji.

KLS Ljubno
Podjetje že 39 let vodi direktor Bogomir Strašek. Kar 83-odstotkov izdelkov izvozijo, z zobatimi obroči pa podjetje dosega kar 40 odstotkov evropskega in 12 odstotkov globalnega trga ob tem pa so njihovi zobati obroči vgrajeni v motorje kar 28 avtomobilskih znamk. Podjetje je razvojno naravnano, kar se kaže v več kot 30-odstotnem deležu novih proizvodov v skupni prodaji v zadnjih dveh letih. Ob tem pa več kot dve tretjini zaposlenih vsako leto opravi eno ali več oblik notranjega usposabljanja. Podjetje je eno najbolj avtomatiziranih podjetij v panogi, saj je robotiziranih več kot 90-odstotkov proizvodnih procesov. Obenem dosegajo izredno kakovost proizvodov in le 1,8 reklamacije na milijon proizvodov. Več kot 4 odstotke celotnih letnih prihodkov investirajo v razvoj novih znanj in veščin zaposlenih ter razvoj proizvodov in proizvodnih procesov.

Obrazložitev komisije
KLS Ljubno, je v zadnjih 15 letih, po tem, ko se je ob osamosvojitvi soočilo z 94-odstotno izgubo trga, postalo eno najpomembnejših dobaviteljev avtomobilske industrije v svetovnem merilu. Podjetje odlikuje globalno poslovanje: 83 odstotkov prodaje, ki je v letu 2010 segla proti 22 milijonom evrov, poteka na mednarodnih trgih: z zobatimi obroči KLS dosega kar 40 odstotkov evropskega in 12 odstotkov globalnega trga, Dinamična rast je vpeta v razvojno naravnanost: delež novih proizvodov in novih kupcev v skupni prodaji v zadnjih letih znaša med 26 in 30 odstotki, z 90-odstotno pokritostjo proizvodnih procesov pa KLS velja tudi za najbolj avtomatizirano podjetje v panogi. Spoštovanja vredna je tudi rast dodane vrednosti na zaposlenega: v petih letih so jo podvojili in s 70.381 evri na zaposlenega v letu 2010 pomeni dvakratnik nacionalnega povprečja.

Med nominirance za savinjsko-zasavsko gazelo 2011 je metodološka komisija poleg podjetja KLS Ljubno izbrala še Dewesoft s programskimi rešitvami in proizvodnjo lastnih merilnih instrumentov in Termotehniko, kjer izdelujejo toplotne črpalke.

Savinjsko-zasavske gazele 2011 v 5 letih ustvarile 1.100 novih delovnih mest
Letošnje savinjsko-zasavske gazele so v primerjavi z lanskimi pospešile tek: prihodke iz prodaje so v petih letih od 2005 do 2010 več kot potrojile (lani indeks 245), regijsko gospodarstvo so v dinamiki rasti nekajkratno prekosile: v istem obdobju je zraslo le za 39 odstotkov. S prometom približno 400 milijonov evrov so ustvarile približno deset milijonov evrov čistega dobička. Dinamika rasti je značilna tudi za povečevanje dodane vrednosti. V petih letih so jo savinjsko-zasavske gazele povečale za približno 60 milijonov evrov ali skoraj trikratno (regija 1,45-kratno). Povprečna dodana vrednost je v letu 2010 dosegla 49.050 evrov na zaposlenega, pri čemer kar 55 odstotkov gazel na lestvici savinjsko-zasavske regije presega 35.152 evrov povprečne dodane vrednosti na zaposlenega v Sloveniji.

Nadaljnji regijski izbori
Peti finalist za zlato gazelo 2011 bo znan prihodnji teden v Dolenjskih Toplicah na prireditvi Dolenjsko-posavska gazela 2011, potem pa sledi še izbor Primorsko-notranjska gazela 2011, ki bo 13. oktobra v Novi Gorici. Dosedanji finalisti so poleg današnjega zmagovalca še dravsko-pomurska gazela, podjetje GMT, gazela Osrednje Slovenije 2011, podjetje XLAB in gorenjska gazela Lotrič. Sklepna prireditev Slovenska gazela 2011 bo v sredo, 26. oktobra, v Cankarjevem domu v Ljubljani. Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2011 najdete na spletni strani www.gazela.com, kjer najdete tudi medijsko središče s fotografijami.
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 2 do 19 °C

Sreda
od 1 do 19 °C

Četrtek
od 2 do 22 °C

Petek
od 4 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat