| 

Aktualno

Gorenjska gazela 2011 je podjetje Lotrič

Gorenjska gazela 2011 je podjetje Lotrič

23.09.2011 ob 11:00

Dnevnik, družba medijskih vsebin, d. d., je včeraj v Gozd Martuljku razglasila gorenjsko gazelo 2011. Najhitreje rastoče podjetje v regiji in tretji finalist izbora za naziv zlata gazela 2011 je podjetje Lotrič, kjer ponujajo širok spekter meroslovnih rešitev. Sicer je 100 najhitreje rastočih gorenjskih podjetij v petih letih ustvarilo 1.475 novih delovnih mest, kar predstavlja polovico vseh novih delovnih mest v regiji.

Lotrič
Podjetje je del slovenskega meroslovnega sistema in v njem ponuja najširši spekter meroslovnih rešitev. Danes v laboratorijih pokrivajo 8 merskih veličin na 19 področjih, od mase, temperature, tlaka, dolžine in kota ter volumna, sile, zvoka in časa. Družinsko podjetje Lotrič je lastnik in direktor podjetja Marko Lotrič ustanovil leta 1991 v kraju Selca v Selški dolini, kjer podjetje deluje še danes. Imajo nekaj ključnih naročnikov sicer pa je struktura kupcev razpršena na več kot 4.000 strank. Podjetje Lotrič ima približno 2-odstotni delež poslovanja tudi na tujih trgih. Imajo dva ISO standarda: ISO17020 in 17025, načrtujejo pa tudi pridobitev standarda 14001 – sistem za varovanje z okoljem. Za obveščanje o meritvah so razvili aplikacijo MeOL, ki je na voljo strankam, da preverjajo certifikate meril, poročila o meritvah, izvajalcih in etalonske opreme.

Obrazložitev komisije
Če tehtamo dejavnike uspešnosti podjetja Lotrič, ki je svoj poslovni model zgradilo na meroslovju, se tehtnica prevesi na stran inovacij. Pri tem je z inovativnostjo prežeta družba Lotrič, ki se na specializiranem področju volumna ali pipetiranja uvršča celo v svetovni vrh, 'meroslovno natančno' naravnava tudi svojo dinamiko rasti. V primerjavi z najhitreje rastočimi rastejo zmerneje, v petih letih so prihodke iz prodaje podvojili. Rast prodaje spremlja harmonizirano ustvarjanje novih delovnih mest: od leta 2005, ko je Lotričev kolektiv štel 13 sodelavcev, je število zaposlenih zraslo na 31 v letu 2010. Najvišjo dinamiko rasti med navedenimi kazalniki kaže dodana vrednost: v petih letih se je njena vrednost potrojila in se vzpenja proti prvemu milijonu evrov. Vztrajno raste tudi povprečna dodana vrednost na zaposlenega: v 2010 je znašala dobrih 28.000 evrov, donosnost kapitala pa je dosegla 22 odstotkov.

Med nominirance za Gorenjsko gazelo 2011 je metodološka komisija poleg podjetja Lotrič izbrala še projektantsko podjetje arhitektov in inženirjev Protim Ržišnik Perc ter vodilno svetovno razvojno podjetje na področju navtike Seaway group.

Gorenjske gazele 2011 v 5 letih ustvarile 1.475 novih delovnih mest
Po verjetnosti preživetja se gorenjske gazele umeščajo na prvo mesto med regijami: kazalnik, ki ga po lastni metodologiji (t. i. Failure Score Model) izračunava družba Bisnode, dosega vrednost 77,2. To je več, kot kaže kazalnik verjetnosti uspeha za gospodarstvo gorenjske regije, ki znaša 47,49. Gazele gorenjske regije so v petletnem obdobju od leta 2005 do 2010 rasle nekoliko hitreje, kot to velja za gazele predhodnega leta. Letošnje gorenjske gazele so prihodke iz prodaje povečale za 2,92-krat. V primerjavi z drugimi petimi regijami je to najbolj zadržana rast med gazelami, a še vedno bistveno bolj dinamična, kot velja za regijo; gospodarstvo Gorenjske je v petih letih prihodke iz prodaje povečalo za manj kot 30 odstotkov. Pri tem je skoraj polovica (49) od stotih gazel v letu 2010 presegla 35.152 evrov povprečne dodane vrednosti na zaposlenega v Sloveniji. Povprečna dodana vrednost gorenjskih gazel v letu 2010 je znašala 52.680 evrov na zaposlenega. Zaposleni v gorenjski gazeli je v povprečju prejel plačo v višini 1.426 evrov, kar gorenjske gazele uvršča v sredino med šestimi regijami.

Nadaljnji regijski izbori
Četrti finalist za zlato gazelo 2011 bo znan prihodnji teden, 29. septembra, v Celju na prireditvi Savinjsko-zasavska gazela 2011, potem pa sledijo še izbori za dolenjsko-posavsko gazelo 2011 (6. 10., Dolenjske Toplice) in primorsko-notranjsko gazelo 2011 (13. 10., Nova Gorica). Dosedanji finalisti sta poleg današnjega zmagovalca še dravsko-pomurska gazela, podjetje GMT in gazela Osrednje Slovenije 2011, podjetje XLAB. Sklepna prireditev Slovenska gazela 2011 bo v sredo, 26. oktobra, v Cankarjevem domu v Ljubljani. Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2011 najdete na spletni strani www.gazela.com, kjer najdete tudi medijsko središče s fotografijami.
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 2 do 19 °C

Sreda
od 1 do 19 °C

Četrtek
od 2 do 22 °C

Petek
od 4 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat