| 

Aktualno

Gazela Osrednje Slovenije 2011 je XLAB

Gazela Osrednje Slovenije 2011 je XLAB

15.09.2011 ob 19:27

Dnevnik, družba medijskih vsebin, d. d., je danes v Ljubljani razglasila gazelo Osrednje Slovenije 2011. Najhitreje rastoče podjetje v regiji in drugi finalist izbora za naziv zlata gazela 2011 je računalniško podjetje, kjer razvijajo programsko opremo za spletno komunikacijo in računalništvo v oblaku XLAB. Sicer je 100 najhitreje rastočih podjetij osrednjeslovenske regije v petih letih ustvarilo 2.049 novih delovnih mest, kar predstavlja 10 odstotkov vseh novih delovnih mest v regiji.

XLAB
Tim mladih in podjetnih IT navdušencev je junija 2001 ustanovil podjetje XLAB, ki danes deluje na treh področjih oziroma ima tri oddelke: raziskovalnega, oddelek za razvoj internetnih komunikacijskih tehnologij ter oddelek za razvoj programske opreme v medicini. Prek povezave z domačimi, predvsem pa tujimi strokovnjaki s področja informacijskih tehnologij, se je podjetju uspelo vključiti v številne raziskovalne projekte, ki jih EU ali država sofinancirata v okviru programov za konkurenčnost in inovativnost. Za podjetje XLAB je bilo posebej prelomno leto 2003, ko so ustanovili raziskovalno skupino XLAB Research, znotraj katere se izvajajo temeljne in aplikativne raziskave na področju računalniških omrežnih tehnologij, istega leta pa so na trgu predstavili že prvo verzijo izdelka za spletno komunikacijo ISL Light, ki kasneje postane del paketa ISL Online. Pri uporabnikih slovijo po enostavni uporabi in cenovni dostopnosti. Pri programski opremi ISL Online so imeli junija 2011 že več kot 100.000 registriranih uporabnikov v 150 državah po svetu. Na področju medicine so na svetovnem trgu uveljavljeni s programom za 3D z vizualizacijo in obdelavo medicinskih slik, programom za virtualno kolonoskopijo in z rešitvijo za zajemanje in obdelavo slik v nuklearni medicini.

Obrazložitev komisije
Petletka od leta 2005 do 2010 je bila za gazelo Xlab v znamenju petice. Prodajo v tem obdobju so namreč povečali za petkrat, z isto dinamiko pa je poskočilo tudi število novih delovnih mest. »Ne spimo na lovorikah,« poudarjata direktorja družbe Gregor Pipan in Jure Pompe. »Vodje razmišljajo o tem, kako bodo jutri še boljši.« K ustvarjanju vizije boljšega jutri nedvomno prispeva izrazita inovativna kultura, za katero je bilo podjetje lani nagrajeno tudi s posebnim priznanjem Zlata nit. Sproščenost pri delu, gibljiv delovni čas in način dela v podjetju v Xlabu imenujejo 'googlovsko' vzdušje, »…ki pa vsebuje tudi ščepec socializma.« Da se začimba nekdanjega ekonomsko-političnega sistema obrestuje, dokazuje rastoča dodana vrednost, ki jo ustvarja Xlabova ekipa 52-ih zaposlenih. V letu 2010 je dosegla 2,3 milijona evrov, kar pomeni preko 600 odstotno rast v petih letih, oziroma vrednost 52.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega v 2010.

Med nominirance za gazelo Osrednje Slovenije 2011 je metodološka komisija poleg podjetja XLAB izbrala še trgovsko podjetje z artikli za male živali Mimaja ter podjetje za računovodske storitve ter poslovno in davčno svetovanje Vizija računovodstvo.

Gazele Osrednje Slovenije 2011 v 5 letih ustvarile 2.049 novih delovnih mest
Sto najhitreje rastočih podjetij Osrednje Slovenije je v petih letih med 2005 in 2010 za šestkrat povečalo prihodke iz prodaje. Ob tem je sto gazel, katerih delež v skupnih prihodkih regije v letu 2010 znaša 2 odstotka, v petih letih ustvarilo 2.049 delovnih mest, kar predstavlja desetino vseh novih delovnih mest v osrednjeslovenski regiji. Najhitreje rastoča podjetja se odlikujejo po nadpovprečni rasti dodane vrednosti, saj so jo povečala za 3,22-krat, medtem ko je faktor povečanja na ravni regije znašal manj kot 1,3. Povprečna dodana vrednost na zaposlenega med gazelami osrednjeslovenske regije je v letu 2010 presegla 95.000 evrov, kar je najvišja povprečna vrednost med šestimi regijami.

Nadaljnji regijski izbori
Tretji finalist za zlato gazelo 2011 se bo gazeli dravsko-pomurske regije, podjetju GMT, in gazeli Osrednje Slovenije 2011, podjetju XLAB, pridružil 22. septembra na izboru za gorenjsko gazelo 2011. Sledijo še izbori za savinjsko-zasavsko gazelo 2011 (29. 9., Celje), dolenjsko-posavsko gazelo 2011 (6. 10., Dolenjske Toplice) in primorsko-notranjsko gazelo 2011 (13. 10., Nova Gorica). Sklepna prireditev Slovenska gazela 2011 bo 26. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2011 najdete na spletni strani www.gazela.com, kjer najdete tudi medijsko središče s fotografijami.
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 2 do 19 °C

Sreda
od 1 do 19 °C

Četrtek
od 2 do 22 °C

Petek
od 4 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat