| 

Uporabne informacije

Odločitev prepustite drugim

Odločitev prepustite drugim

Ljudje smo prepričani, da smo srečnejši, ko lahko sami sprejemamo odločitve. Kljub temu pa nas včasih že sam postopek odločanja med različnimi možnostmi spravi v slabo voljo. V tem primeru je bolje, da odločitev prepustimo komu drugemu.

Leta 2006 sta raziskovalki Simona Botti z Univerze Cormell in Ann McGill z Univerze Chicago objavili rezultate serije poskusov, s katerimi sta več let zapovrstjo preverjali takšno odločitev. Pri enem od testov so morali sodelujoči izbirati med številnimi možnostmi, ne da bi o njih vedeli kaj več. Ko sta jih prosili, naj ocenijo svoje zadovoljstvo nad sprejeto odločitvijo, jih je bila velika večina bolj nezadovoljnih od tistih, ki so jih postavili pred že izbrano dejstvo.

Raziskovalki trdita, da je to zato, ker sodelujoči tudi v primeru, ko so izbrali dober izdelek, niso bili povsem prepričani, ali so zares izbrali najboljšega. Tudi v primeru, da so o izdelkih, med katerimi so izbirali, vedeli nekaj malega, niso bili s svojim izborom nič bolj zadovoljni.

Bottijeva in McGillova sta prepričani, da njuni rezultati veljajo tako pri sprejemanju malenkostnih odločitev kot pri tistih pomembnejših. Tako, na primer, poskusite pri večerji izbiro vina prepustiti nekomu drugemu. » V naših glavah je zasidrana misel, da nas izbiranje osrečuje,« pravita. » A včasih ni tako.« Izbiranje je naporno opravilo.

To je torej deset nasvetov za boljše odločanje, ki jih lahko uspešno uporabite tudi v poslovnem svetu.

Vir: povzeto po reviji New Scientist Magazine, maj 2007, članek 10 poti do boljšega odločanja, Readers Digest, avgust 2008, prevod M. Makovec

 

sorodni članki