| 

Postal sem podjetnik

Pet korakov do samozavesti na delovnem mestu

Pet korakov do samozavesti na delovnem mestu

17.01.2011 ob 12:50

Nove obveznosti, težavni sodelavci, muhasti šef ali kočljiva situacija je samo nekaj dejavnikov, ki lahko vplivajo na vašo samozavest na delovnem mestu. Običajno se to zgodi ravno v trenutkih, ko bi morali dati najboljše od sebe, vendar je vaša samozavest na "dnu" in nikakor ne zbere moči in volje, da bi delo opravili dobro. V takšnih situacijah si pomagajte z naslednjimi peti koraki, ki bodo dvignili vašo samozavest in se boste dela lotili pogumno ter polni zaupanja.

1. Stare napake pustite za seboj.
Ne poveličujte in ne razmišljajte preveč o svojih preteklih napakah. Ne postanite obsedeni z mislijo na težave, ki ste jih imeli. Zavedajte se, da so zapreke na delu nekaj povsem običajnega in da se iz lastnih napak lahko največ naučite.

2. Svet se ne vrti samo okoli vas!
Nizka samozavest je velikokrat posledica prevelike osredotočenosti na lastni jaz. Ljudje z visoko samozavestjo so redko kdaj okupirani sami s seboj in niso obsedeni s svojo eksistenco. Pozornost usmerite na okolico, na ljudi s katerimi se pogovarjate, na delo, ki ga opravljate.

3. Pretvarjajte se.
Posnemajte poze in telesno govorico samozavestnega sodelavca ali prijatelja. Pri hoji držite pokončno držo, zravnan hrbet, ramena potisnite malce nazaj, glavo držite pokonci, pogled usmerite naprej, nasmehnite se in vzpostavite očesni stik medtem ko se pogovarjate s sogovornikom. Naj vaša prisotnost deluje pomirjajoče in pod kontrolo. Nadomestite vse svoje dvome in negativne občutke z pozitivno mislijo: "Jaz to zmorem!" Sami sebe prepričajte, da ste samozavestni, in kmalu boste osvojili vedenje in sposobnosti samozavestne osebe. In še preden se boste zavedali, bo vaša dejanska samozavest ujela vaša dejanja in kmalu se vam ne bo več potrebno pretvarjati!

4. Sprostite se!
Velja opozoriti na pojav, ki se lahko pojavi pri prejšnjem koraku. Namreč osebe, ki "igrajo" samozavest, znotraj samega sebe pa še vedno bijejo bitko napetosti in dvomov, lahko s časom postanejo agresivni. Zato se je priporočljivo sproščati! Nekateri prakticirajo različne vrste joge, meditacijo in podobno. Zadošča pa lahko že globoko dihanje, samo-prepričevanje v smislu potrjevanja: "Jaz imam moč, razum in znanje!", ali pa si v svojih mislih za trenutek zamislite spokojno sliko, nek lep dogodek, sliko družine, skratka nekaj, kar vas pomirja.

5. Slavite svoj uspeh!
Če sami sebe ne pohvalite, vas ne bo nihče drug! Vzemite si čas za proslavitev svojega uspeha. Počutili se boste ne samo dobro, pač pa vas bode takšne "male" zmage pripravile na naslednjo življenjsko (poslovno) krizo, ki jo boste od sedaj naprej dojemali kot oviro, ki si jo želite preskočiti visoko in še višje!

Povzeto po ww.msn.com - Five Ways to Get More Confidence at Work, By Kate Lorenz, CareerBuilder.com Editor

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat