| 

Posel in moda

Dvajset napotkov za vedno vitko postavo

Dvajset napotkov za vedno vitko postavo

30.12.2010 ob 09:44

Vzdrževati stalno telesno težo je enako težka naloga kot izgubiti odvečne kilograme. Principi za eno ali drugo so v bistvu isti. Uživajte zdravo hrano, nadzorujte velikosti vaših obrokov in redno telovadite. To so trije najbolj osnovni dejavniki, ki pomagajo uravnavati telesno težo. Da pa boste svojo (idealno) telesno težo tudi za vedno obdržali, morate med svoje vsakodnevne rutinske navade in dejavnosti vriniti še nekaj vedenjskih vzorcev, ki predstavljajo zdrav način življenja.

Pomagajte si z naslednjimi dvajsetimi napotki, ki lahko okrepijo vaš zdrav način življenja in vam obenem zagotavljajo dobljeno bitko z "nihajočo" težo.

1. Vsak dan telovadite vsaj 30 do 60 minut. Če ste zelo omenjeni s časom, si čez dan vzemite tri krajše - 10 minutne - odmore in telovadite: zjutraj, v službi ...

2. Na dan pojejte vsaj tri zdrave obroke, vključno z najpomembnejšim zajtrkom. Preskakovanje obrokov povzroča velikansko lakoto, ki vas prisili v celodnevno "grizljanje" raznih nezdravih prigrizkov, od katerih se nikakor ne morete nasititi.

3. Jejte veliko sadja in zelenjave. Nič lažjega. Če za zajtrk obožujete kosmiče, zraven primešajte sveže narezano sadje. Isto lahko storite z vašim jogurtom. Če imate rajši sendviče, si poleg salame in sira, privoščite še rezino paradižnika, solate, paprike ...

4. Redno preverjate svojo težo. Opazujte svojo težo in uravnavajte manjše odklone od vaše idealne teže, preden se ne zredite preveč in se boste morali (ponovno) boriti z raznimi dietami.

5. Pospravite kuhinjske omare in zavrzite vso "nezdravo" hrano. Če ste nagnjeni k temu, da se v svojih "slabših" trenutkih zatečete k hrani, in to seveda k najbolj nezdravi hrani, si prihranite skušnjavo. Vse nezdrave prigrizke nadomestite s sadjem.

6. Organizirajte aktivne družinske izlete. Ko vam le čas dopušča, pojdite z družino na športne izlete: smučanje, igranje golfa, kolesarjenje ali pa samo igranje z žogo na dvorišču z vašimi otroci.

7. Pri obrokih najprej pojejte zdravo hrano. Če je obrok sestavljen iz več hodov, poskrbite, da najprej pojeste bolj zdravo hrano. Na koncu vam bo v želodcu ostalo bolj malo prostora za slaščice in prigrizke, ki so običajno na vrsti na koncu obroka.

8. Nadzorujte velikosti svojih obrokov. Postrezite hrano kar na krožnikih, pustite lonce s preostanki na štedilniku. Tako boste dvakrat razmislili, če se vam ljubi stopiti do kuhinje po repete. V kolikor pa imate lonec pred sabo na mizi, boste zlahka segli po še, pa čeprav je vaš želodec že zdavnaj poln.

9. Sami ustvarite priložnosti za aktivno življenje. Na primer: sami operite svoj avto, namesto da ga odpeljete v avto pralnico. V trgovino pojdite peš ali s kolesom. Aktivno sodelujete pri igrah vaših otrok.

10. Hrano uživajte v krogu družine za jedilno mizo. Nikakor si hrane ne nosite v dnevno sobo pred televizor. Gledanje televizije med prehranjevanjem močno vpliva na količino zaužite hrane!

11. Preverite kaj in koliko jeste. Če kupujte pakirano hrano, ki se pogreje v mikrovalovni pečici, jo vedno stresite na krožnik, da dobite občutek količine, ki jo embalaža skriva.

12. Spreminjajte svoje športne aktivnosti. Bodite kreativni in domiselni, da se ne naveličate vedno ene in iste vadbe. En dan kolesarite, drugi dan pojdite na sprehod, stopite do bližnjega bazena in preplavajte nekaj dolžin ...

13. Otresite se delovnega stresa. Stres je znan povzročitelj volčje lakote. Zato se poskušajte otresti že prvih znakov stresa s tehnikami kot so globoko dihanje, sproščajte svoje mišice z lahkotno vadbo, pa tudi smeh pomaga ...

14. Jejte doma. Dejstvo je, da imamo v restavracijah "velike" oči. Zato omejite svoje izhode v restavracije na minimum.

15. Planirajte zdrave obroke. Vsak obrok naj bo sestavljen iz čim bolj zdrave hrane. Uravnotežite svoj krožnik!

16. Dan pričnite z zdravim zajtrkom. Za zajtrk si privoščite skodelico kosmičev, polnih vlaknin in žitaric. Na primer ovsenih, pšeničnih, z otrobi ...

17. Po kosilu pojdite na kratek sprehod. Po glavnem obroku si privoščite vsaj 10 minutni sprehod.

18. Hrano nakupujte enkrat tedensko s točnim seznamom, kaj potrebujete. Tako se izognete dnevnim tekanjem v trgovino v zadnjem hipu in impulzivnim nakupovanjem tistega, kar ne potrebujete.

19. Ko začutite potrebo, hrepenenje po "prigrizku", se zamotite s čim drugim. Pokličite prijatelja, pojdite na vrt, pospravite stanovanje/hišo, odnesite smeti ... Svoje misli preusmerite v druge stvari in lakota po "nezdravih prigrizkih" vas bo hitro minila.

20. Nagradite se! Izguba telesne teže ali vzdrževanje stalne teže je velik dosežek. zato se nagradite. Nagradite se z nagrado, ki ne vsebuje hrane. Kupite si nov kos oblačila, pojdite v kino, na zabavo s prijatelji ...

 

Povzeto po www.msn.com - 20 tips for permanent weight loss, These ideas can help you keep the pounds off for good, From MayoClinic.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat