| 

Posel in moda

Znebite se stresa v vaši pisarni!

Znebite se stresa v vaši pisarni!

10.11.2010 ob 10:09

Kako lahko na hiter in enostaven način zmanjšate stres na vašem delovnem mestu? Predstavljamo vam štiri vaje, za katere potrebujete maksimalno 10 do 15 minut.

Preden začnete izvajati vaje, izklopite telefon in se udobno namestite na stol. Hrbet naslonite v naslonjač, roke položite na stegna, razprite prste in zaprite oči. Osredotočite se na tisto, kar želite z vajami doseči: telesno sprostitev, dobro počutje, čiste misli v glavi, mirnost ali kaj podobnega. Po tej pripravi lahko začnete z naslednjimi tehnikami:

Meh. Predstavljajte si, da so vaša pljuča meh. Vdihnite in si predstavljajte, kako se vaša pljuča polnijo kot v mehu in kako se veča njegova površina . Ko izdihnete, si vizualizirajte, kako uhaja oz. izstopa zrak iz meha.

Sapa. Dvakrat izdihnite tako dolgo, kot ste vdihnili. Pri vzdihu štejte do dve, pri izdihu pa štejte do 4. To vajo lahko delate tudi stoje, na hodniku ali kjerkoli drugje, kjer vam ustreza, pri štetju pa lahko hodite: pri vzdihu naredite dva koraka, pri izdihu pa 4 korake.

Dihanje skozi nos. Položite svoj prst na trebuh, zaprite oči in izdihnite globoko skozi nos. Nekaj sekund počakajte, zatem znova globoko vdihnite. To dihanje ponovite večkrat, dihanje pa mora biti res globoko bolj kot običajno in premišljeno.

Napenjanje mišic. Ta znana metoda »aktivne sprostitve« je povzeta po Jacobsonu in zajema sproščanje mišic. Začnemo z napenjanjem mišic, potem jih sprostimo in vaja se večkrat ponovi. Bistvo te vaje je, ko se mišice napenjajo, se pospeši krvni obtok, kar občutimo kot prijetno toploto po telesu. Pri tej metodi je važno, da mišice počasi napenjamo, sicer pa toliko časa in tako močno, dokler se še prijetno počutimo.

Če se hočete znebiti stresa na dolgi rok, pa morate upoštevati še dve osnovni pravili. Bistveno pri tem, da se zmorete distancirati od dela. V praksi ta »oddaljitev« pomeni, da si tekom dneva vzamete odmor za nekaj časa in če je možno, pojdite ven in zapustite svojo pisarno. Drugo pravilo pa pravi, da ne nosite dela domov in ne razmišljajte o njem vse do naslednjega jutra.

Vir: Verlag Dashöfer, založba d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat