| 

Uporabne informacije

6 stvari, o katerih se lahko pogajate s svojim šefom

6 stvari, o katerih se lahko pogajate s svojim šefom

Večini zaposlenih se primeren čas za pogajanje v službi zdi predvsem ali celo samo v dveh situacijah. In sicer na samem uvodnem razgovor za nastop na delovno mesto in ko ob koncu koledarskega leta na podlagi ocene delovne uspešnosti prejmejo (če prejmejo) letno nagrado. Sicer pa se najbolj pogosto pri pogajanjih z delodajalcem osredotočimo na dogovor o višini osebnega dohodka oziroma višini denarne nagrade. Nekatera pogajanja pa potekajo tudi na "višjem nivoju" in vključujejo stvari kot je uporaba službenega vozila, dodatkov zaradi dela na dislocirani poslovni enoti in podobne bonitete.

Vendar poleg naštetega se lahko na delovnem mestu s svojim nadrejenim pogajate še o številnih drugih rečeh, ki se vam na prvi pogled zdijo samoumevne in kot take dokončno določene. A le ni vse tako. Kajti dejstvo je, da dober delodajalec želi poskrbeti in ugoditi svojim delavcem, saj zadovoljen delavec veliko doprinese podjetju. In glede na to, da so delodajalci pri dogovorih o povišanju plač precej trd oreh, bodisi zaradi finančnih omejitev bodisi zaradi politike poslovanja podjetja, bodo rade volje delavcem ugodili pri drugih željah vezanih na izboljšanje delovne klime v podjetju. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj takšnih alternativnih točk, okoli katerih se lahko pogajate s svojim šefom v zadovoljstvo obeh strani.

Prosti čas - podaljšan dopust. Čas brezdelja, in povrhu še plačanega brezdelja, je za delavca enako pomemben kot denarna nagrada. Čeprav na momente razmišljamo drugače, je prosti čas pomemben iz več vidikov, ki dolgoročno prinašajo več dobrega kot pa denarno nadomestilo za neizkoriščen dopust.

Pravila oblačenja. Če vas vaša "uniforma" utesnjuje in ni nujno potrebna, se s šefom pogajajte o možnosti bolj "športnega" videza vaših oblačil.

Izobraževanje. Pogovorite se s svojim šefom o možnosti dodatnega izobraževanja ali usposabljanja bodisi v direktni povezavi z vašim obstoječim poklicem bodisi v smislu "širjenja vaših obzorij" (npr.: učenje tujih jezikov, tečaji retorike ipd.).

Ekološko izboljšanje delovnega okolja. Pogovorite se o preureditvi vaših poslovnih prostorov z umestitvijo zelenja v vaše delovne prostore, uredite "zeleno" sobo za sproščanje med delovnim časom, ipd.

Fleksibilen delovni čas. Če niste ravno "jutranja ptica" šefu predlagajte bolj fleksibilen delovni čas. Nekateri v službo rajši pridejo zgodaj zjutraj in zato popoldne prej odidejo domov, medtem ko drugi zjutraj funkcionirajo bolj slabo in svoje "motorje" zaženejo šele opoldne in jim delo do poznih popoldanskih ur ni problem.

Športne aktivnosti. Zdravo in športno aktivno življenje je velik doprinos k delovni storilnosti človeka. Zato prepričajte svoje delodajalce naj vam namesto denarne nagrade organizirajo skupinske telesne vadbe v bližnjem fitnes centru, ali vam plačajo letno vstopnico za welness center. Lahko pa si tudi znotraj delovnih prostorov uredite sobo za sproščanje z raznimi športnimi rekviziti, na katerih lahko med odmorom malo telovadite, sprostite negativno energijo. Na delo lahko tudi povabite učitelje joge, profesionalne maserje, ki vas pridejo razvajat kar v službo.

Pravijo, da "kdor jezika špara, kruha strada". Zato kar pogumno stopite so svojega šefa z eno izmed zgoraj naštetih toč in se pogajajte za svoje dobro počutje na delovnem mestu.

Povzeto po www.msn.com - 6 Things You Can Negotiate at Work (That You Didn't Know You Could), By Patrick Erwin, CareerBuilder.com writer

sorodni članki