| 

Moja pisarna

Dvig cen poslovnih prostorov v prestolnici!?

Dvig cen poslovnih prostorov v prestolnici!?

08.10.2007 ob 08:50

Bliža se obdobje predsedovanja Slovenije Evropski uniji, ki bo kot prva nova država članica od 1. januarja do 30. junija 2008 predsedovala Evropski uniji. Po izkušnjah iz tujine naj bi to prineslo poleg dodatnega povpraševanja po nastanitvenih kapacitetah tudi povečano zanimanje za poslovne prostore v prestolnici. In kaj to pomeni za cene poslovnih prostorov, predvsem v Ljubljani in njeni okolici!? Zaradi kratkotrajne narave projekta nacionalnega pomena vrha EU v Ljubljani je pričakovati predvsem porast zanimanja za najemne prostore. Temu bo z zagotovostjo sledil tudi nepremičninski trg. Ob povečanju povpraševane moči po poslovnih prostorih je upravičeno pričakovati tudi dvig cen le-teh, ki pa bodo po izteku predsedovanja zaradi sprostitve kapacitet najverjetneje tudi padle.

Trg poslovnih nepremičnin v Sloveniji sicer funkcionira dobro. V glavnem ni čutiti pomanjkanja, dejstvo pa je, da je povpraševanje po poslovnih prostorih že tako največje v prestolnici. Razlog za to je poleg demografske koncentracije tudi skoncentrirana gospodarsko-podjetniška dejavnost. Predvsem lahko dobite obilo prostora za poslovne prostore na lokacijah sedaj že nekdanjih tovarniških gigantov, ki so propadli hitro po slovenski osamosvojitvi. Na teh lokacijah še danes rastejo poslovne cone, ki nudijo veliko prostih kapacitet, tako za obrtne, proizvodne kot pisarniške prostore.

Sicer pa so trendu selitve iz mest, na tudi do 30% cenejša mestna obrobja, proizvodni dejavnosti začele slediti tudi trgovska, poslovna in druge dejavnosti, ki za svojo uspešnost ne potrebujejo nujno eminentnih lokacij v mestnih središčih. Govorimo o hitro rastočih trgovskih središčih kot sta ljubljanski BTC ali Rudnik.
Vendar v obdobju vrha EU v Ljubljani vseeno ni za pričakovati večjega povpraševanja po poslovnih prostorih na obrobju mesta, pač pa bo največja potreba po razpoložljivih najemnih poslovnih prostorih v mestnem središču. Trenutno stanje v Ljubljani je takšno, da je na voljo še preko 14.000 novih kvadratnih metrov pisarn. Konec tega leta bo na Verovškovi cesti, tik ob obvoznici, vseljiva poslovna stavba Mega center, kjer bo pisarne moč najeti že od 14 €/m2 dalje, na voljo bodo tudi zunanji parkirni prostori in boksi v kletnih garažah. Iz aktualne ponudbe poslovnih nepremičnin v prestolnici izstopajo pisarniški prostori v Tehnološkem parku Litostroj v Šiški, ki jih je za 200 m2. Za 10 €/m2 je moč najeti pisarne v novozgrajeni poslovni stavbi, ki premore skupno 350 m2 površine. Kar 2.000 kvadratnih metrov, razdeljenih na 150 - 250 m2 velike enote klimatiziranih pisarn, z vsemi priključki, so na prodaj po 1.930 €/m2 v poslovni stavbi v Mostah. Proste kapacitete so še v poslovni stavbi Diamant v BTC-ju in BS 4/2 Stožice.

Po poročanju spletnega nepremičninskega portala SLONEP so po analizah ljubljanskega trga iz konca leta 2006 cene poslovnih prostorov znašale približno:
- povprečna prodajna cena pisarniških prostorov:1.464 €/m2,
- povprečna prodajna cena trgovskih prostorov: 2.154 €/m2,
- povprečna prodajna cena za gostinske prostore: 1.920 €/m2.
V letošnjem letu pa je potrebno v Ljubljani za nakup pisarne odšteti okoli 1.400 €/m2, za nakup trgovinskih enot nekoliko več, trenutno se cene kvadratnega metra vrtijo okoli 1.900 evrov. Za nakup gostinskih lokalov v Ljubljani, ki so med poslovnimi enotami najdražji, pa je potrebno odšteti okoli 2.300 €/m2.

Vir: http://www.revijakapital.com/kapital/nepremicnine

Urška Č.

sorodni članki

Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat