| 

Postal sem podjetnik

Dolenjsko - posavska gazela je skupina Krka

Dolenjsko - posavska gazela je skupina Krka

08.10.2010 ob 11:16

Družba medijskih vsebin Dnevnik, d. d., je v Dolenjskih Toplicah razglasila dolenjsko-posavsko gazelo 2010. Najhitreje rastoče podjetje v regiji in peti finalist izbora za naziv zlata gazela 2010 je farmacevtsko podjetje Krka. Sicer je sto najbolj dinamičnih podjetij dolenjsko-posavske regije v petih letih povečalo število delovnih mest za 50 odstotkov, kar pomeni največje število novoustvarjenih delovnih mest med šestimi regijami. Dodano vrednost na zaposlenega pa so gazele Dolenjske in Posavja povečale na 59.597 evrov.

Skupina Krka, ki jo poleg obvladujoče družbe s sedežem v Novem mestu sestavlja tudi 18 odvisnih podjetij in 18 predstavništev, se uvršča med vodilna svetovna generična farmacevtska podjetja in svoje izdelke prodaja v več kot 70 državah. Krka sistematično skrbi za svoje zaposlene in je bila leta 2007 prepoznana za najboljšega zaposlovalca v Dnevnikovem izboru Zlata nit. Ključne kadre spremljajo prek osebnih načrtov razvoja in skrbijo za načrtni razvoj podjetniških kompetenc sodelavcev na področju vodenja in na strokovnih področjih. Predloge in inovacije hitro prenašajo v prakso in jih spodbujajo denarno kot tudi z nematerialnimi nagradami, najboljše predlagatelje pa javno predstavijo na Dnevu Krkinih priznanj. Leta 2007 so dobili priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost, letos pa je Krkina odvisna družba Krka-Polska prejela Forbesov diamant, ki ga finančna revija Forbes podeljuje podjetjem, ki najhitreje povečujejo svojo vrednost. Krka je imela v svoji 56-letni zgodovini samo tri generalne direktorje. Zadnjih šest let jo vodi Jože Colarič.

Obrazložitev komisije
V obrazložitvi je komisija zapisala: V letu 2009 je Krka, ki se s skoraj 800 milijoni prihodkov in preko 90-odstotnim izvoznim deležem uvršča na tretje mesto med izvozniki, dosegla 61-odstotni tržni delež v dejavnosti proizvodnje farmacevtskih preparatov. S 171 milijoni evrov je ustvarila največji dobiček preteklega leta v državi in na ta račun tudi v državni proračun prispevala največ plačanega davka. Dodana vrednost na zaposlenega v Krki presega 92.000 evrov, kar skoraj trikratno presega slovensko povprečje, med odlike družbe pa šteje tudi najvišja bonitetna ocena po podatkih tako bank kot tudi družb, ki se ukvarjajo s pripravo bonitetnih ocen. V petih letih v Krki z dinamičnim kolektivom skoraj 8.000 zaposlenih razvijejo in pošljejo na trg 40 odstotkov novih izdelkov. Zavedajo se, da bodo svoje ambicije uresničili le s popolno predanostjo skupnim vrednotam: hitrosti, fleksibilnosti, partnerstvu in zaupanju, ustvarjalnosti ter učinkovitosti.

Med nominirance za dolenjsko-posavsko gazelo 2010 je metodološka komisija poleg Krke izbrala še podjetje Ekten, ki se ukvarja z ekološko in tehnološko opremo in Loging, ki deluje na področju gradbeništva – montažnih objektov.

2.899 novih delovnih mest
V petih letih je sto dolenjsko-posavskih gazel ustvarilo skoraj 3000 novih delovnih mest. Ta so v primerjavi z negativno stopnjo zaposlovanja regijskega gospodarstva kot celote še posebej dragocena. Po obsegu je povprečna gazela dolenjsko-posavske regije v letu 2009 zaposlovala 83 sodelavcev. Skrbnost gospodarjenja in preudarnega upravljanja rasti se kaže v dvigovanju dodane vrednosti, ki se je pri stotih najhitreje rastočih gazelah regije v petih letih približala 60.000 evrom na zaposlenega – vsoti, ki presega povprečje slovenskega gospodarstva. Rast prihodkov iz prodaje stotih najbolj dinamičnih podjetij dolenjsko-posavske regije v letih je bila med 2004 in 2009 s podvojitvijo prihodkov (faktor rasti 2,2) nekoliko bolj zadržana, kot to velja za druge regije.

Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2010 so na spletni strani www.gazela.com, kjer najdete tudi medijsko središče s fotografijami.
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od -1 do 13 °C

Sobota
od -2 do 14 °C

Nedelja
od 3 do 16 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat